De EcoDesign richtlijn treedt in 2022 in werking voor EU lidstaten. Deze Europese richtlijn schrijft onder andere voor aan welke regels diverse stooktoestellen moeten voldoen. 

Woensdag 16 januari heeft Staatssecretaris Stientje van Veldhoven aangekondigd in Nederland deze richtlijn te willen vervroegen naar 1 januari 2020. Wij juichen dat van harte toe, Harlekijn is namelijk is enige tijd klaar voor de invoering van EcoDesign. De landelijke discussie geeft aandacht voor kwaliteit van toestellen en installaties, broodnodige maatregelen om overlast en onnodige uitstoot te voorkomen. 

De Europese EcoDesign-en Energielabeling-richtlijnen moeten voor een enorme reductie van het energieverbruik in Europa zorgen. De EcoDesign-wetgeving stelt daarbij eisen aan het minimale rendement van producten. De labelingwetgeving zorgt voor het labelen, zodat eindgebruikers de producten makkelijker met elkaar kunnen vergelijken. Het Ecolabel moet vanaf 1 januari 2018 verplicht op elk toestel aanwezig zijn. 

Is hout stoken slecht voor het milieu of de volksgezondheid? Elke manier van energieverbruik heeft invloed op het milieu. Wanneer hout op de juiste manier gestookt wordt, is de uitstoot minimaal. U kunt hier meer over lezen bij de Zwitserse methode.

Harlekijn haarden en kachels vindt het belangrijk om te genieten van vuur, maar wel op een verantwoorde en milieubewuste manier. Onze adviseur in de showroom kan u dan ook meer vertellen over houtkachels met een hoog rendement en lage uitstoot van schadelijke stoffen. Uw vakman kent de wet-en regelgeving en weet hoe hij deze moet toepassen. Daarnaast beschikt hij over voldoende ervaring om u te adviseren over de meest ideale oplossing voor uw situatie.