Een open haard geeft vrij zicht op de vlammen, er is namelijk geen ruit geplaatst. Door de open verbinding is de uitstoot van schadelijke stoffen maximaal.

Ook is het rendement minimaal. Harlekijn haarden en kachels heeft dan ook geen open haarden in het assortiment, gelukkig bestaan er bijzonder goede en verantwoorde alternatieven. Tegenwoordig worden er houthaarden gemaakt met de meest moderne technieken, zodat het net lijkt of u bij een open vuur zit. Het glas is niet of nauwelijks zichtbaar, het rendement hoog en de uitstoot laag. Zo kunt u op een verantwoorde manier genieten van vuur.

Met de invoer van de EcoDesign richtlijnen in 2022 is de kans groot dat het stoken van een traditionele open haard ook in Nederland op (korte) termijn verboden gaat worden. Een bestaande open haard kan in de meeste gevallen makkelijk vervangen worden door een inzethaard of een inbouwhaard. Door het plaatsen van een inzet-of inbouwhaard wordt de verbranding geoptimaliseerd. De modernste haarden halen zelfs een rendement van wel 80% of hoger! Ook de uitstoot van schadelijke emissies wordt hiermee sterk ingeperkt tot binnen voorgeschreven grenswaarden.