De wetgeving omtrent houtkachels is de laatste jaren strenger geworden. En dat is goed! Het is namelijk belangrijk dat houtkachels voldoen aan bepaalde milieu-eisen, op de juiste manier geïnstalleerd worden en goed gestookt worden.

Hoe ziet de toekomst van houtkachels eruit?

Wanneer u twijfelt over de aanschaf van een houtkachel, omdat u onzeker bent over de toekomst van de houtkachel, dan willen we u graag gerust stellen. Een houtkachel kan in Nederland namelijk niet verboden worden. Waarom niet? Omdat een houtkachel een product is dat gewoon verkocht mag worden in Europa. Met de goedkeuring van de verkoop van dit product binnen Europa, is het ook meteen wettelijk toegestaan om hier gebruik van te maken en dus hout te stoken. De Europese regels zijn hierin leidend en niet eventuele regels van onze overheid.

Lees meer over geen verbod op houtkachels

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Hoe lang mag je nog een houtkachel stoken?

Zoals we eerder al genoemd hebben, zijn de Europese regels leidend. Houtkachels mogen verkocht en dus ook gebruikt worden binnen Europa. En hoewel de houtkachel een regelmatig terugkerend topic is in de Nederlandse media, staat dit zeker niet bovenaan de agenda in Europa.

De toekomst van de houtkachel

Kunnen ze houtkachels verbieden?

Nee, maar er kunnen wel regels opgesteld worden. Zo is in 2020 de EcoDesign richtlijn van kracht geworden. Hierin zijn eisen gesteld waaraan een houtkachel moet voldoen. Hierbij gaat het om milieu-eisen met als doel om de luchtkwaliteit te verbeteren. Houtkachels en pelletkachels worden in deze richtlijnen specifiek genoemd. Met de invoering van EcoDesign 2020 mogen niet alle houtkachels (meer) verhandeld worden. Kachels mogen bijvoorbeeld nog maar 40 miligram fijnstof per kubieke meter uitstoten en moeten een rendement van tenminste 75% hebben. U vindt bij Harlekijn dan ook alleen houtkachels en houthaarden die aan deze eisen voldoen.

Lees meer over de EcoDesign richtlijn

Hoe slecht is hout stoken?

Wanneer u hout stookt, komt er altijd fijnstof vrij. Dat is een gegeven en kan ook de beste stoker niet voorkomen. Wel is er een heel groot verschil tussen goed en fout stoken. Koopt u een houtkachel bij Harlekijn, dan krijgt u een stooktraining cadeau. Op deze avond leren wij u stoken via de Zwitserse Methode. Dat betekent dat het meest brandbare materiaal bovenop ligt en u ook het vuur van boven naar beneden laat branden. Op die manier ontstaat er het snelste volledige ontbranding en dat zorgt voor een vuur zonder rook en dus zonder overlast. Zo kunt u zorgeloos genieten en hoeft niet de hele buurt “ mee te genieten”.

Houtkachel stoken via de Zwitserse Methode

Houtkachel kopen in de showroom van Harlekijn

We hopen dat u door het lezen van dit blogbericht meer vertrouwen heeft gekregen in de toekomst van de houtkachel. Wilt u meer weten over ons ruime assortiment houtkachels die voldoen aan de EcoDesign richtlijnen? Maak een afspraak met één van onze adviseurs en ga samen op zoek naar die houtkachel of houthaard die het beste past bij uw interieur en warmtevraag.  

Ontdek ons assortiment houthaarden Klik hier voor de showroompagina