Wanneer u geniet van de warmte en sfeer van een haard of kachel, is het natuurlijk belangrijk dat u dit veilig kunt doen. Is een gaskachel veilig? Zeker! Wel is het belangrijk om de gaskachel te laten installeren door een CO-Vrij gecertificeerd bedrijf en goed te onderhouden.

Is een gaskachel veilig?

Genieten kan pas wanneer u zich veilig voelt. Wanneer u kiest voor een DE-erkend bedrijf, zoals Harlekijn haarden en kachels, weet u zeker dat de kachel op de juiste manier wordt geïnstalleerd. Onze monteurs zijn op de hoogte van de laatste regelgeving en kennen de gaskachels in ons assortiment. Zij weten hoe zij de kachel moeten installeren, zodat uw gaskachel veilig is en u met een gerust hart kunt genieten van warmte en sfeer.

Een gashaard in een gasloze woning. Kan dat? 

Met een gashaard kunt u eenvoudig, met 1 druk op de knop, de kachel ontsteken. De warmte verspreidt zich door de ruimte en u kunt heerlijk wegdromen bij het echte vuur. Maar wat als u een gasloze woning heeft? Is het dan mogelijk om te kiezen voor een gashaard? Ja! Bij de meeste moderne gashaarden kunt u kiezen of u wilt stoken met gebruik van aardgas of propaangas (flessen gas). Ook wanneer u kiest voor propaangas, is uw gaskachel veilig. Met aandacht en zorg wordt uw kachel geïnstalleerd door onze kundige monteurs. Ook wanneer u zojuist een gasloze nieuwbouwwoning heeft gekocht, kunt u dus nog steeds kiezen voor het plaatsen van een propaan gashaard. 

Lees meer over een gashaard in een gasloze woning

Is een gaskachel veilig? Jazeker!

Hoe weet ik of mijn gaskachel veilig is?

De gaskachels en gashaarden die Harlekijn haarden en kachels verkoopt, zijn veilig. Wij verkopen alleen kwalitatief goede producten. Bij een gloednieuwe gashaard kan bij de eerste paar keer branden een vreemde geur merkbaar zijn. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Het gaat hier om verbranding van minuscule restjes die bij het fabricageproces zijn achtergebleven. Dit heeft dus niets te maken met de veiligheid van uw gaskachel.

Klik hier voor onze gashaarden

Wat gebeurt er als de waakvlam uitgaat?

Het is verstandig om de waakvlam van de gashaard te laten branden. Op die manier blijft de gasleiding schoon omdat er continu een kleine hoeveelheid gas doorheen gaat. Ook is het temperatuurverschil tussen de kamer en de haard minder groot en is er minder kans op kalkvorming bij condens door temperatuurverschil.

Wat is er aan de hand als de waakvlam uitgaat?

  • Thermokoppel kapot
  • Lucht in de leiding

Het kan zijn dat de thermokoppel kapot is. De thermokoppel is een beveiliging die ervoor zorgt dat er geen gas in de verbrandingskamer komt als de kachel uit staat. Wanneer de gashaard brandt, verwarmen de vlammen het uiteinde van de thermokoppel. Door deze warmte ontstaat er een klein elektronisch schokje, waardoor de gasklep open blijft staan als de haard brandt. Is de thermokoppel defect? Dan ontstaat er geen elektrisch schokje en sluit de gasklep zich zodat de waakvlam uitgaat. De servicemonteur kan de thermokoppel vervangen.

Het kan ook zijn dat er lucht in de leiding zit. Dit probleem oplossen kan alleen door de haard vaak opnieuw aan te steken. In sommige gevallen wel tot 30 keer. Ook is het mogelijk om de brander schoon te maken om eventueel opgehoopt vuil weg te halen bij de brander vandaan.

Voor een veilige gaskachel is onderhoud nodig.

Hoe vaak moet u een gaskachel schoonmaken?

Om de veiligheid van de gaskachel te garanderen, is onderhoud nodig. Het exterieur van de gaskachel kunt u eenvoudig schoonmaken met een stofdoek. Ook is het verstandig om de ruit en het interieur van de gaskachel met enige regelmaat te reinigen. U kunt zelf het beste bepalen wanneer dit nodig is. Wat kunt u zelf doen?

  • Ruit reinigen bij iedere zichtbare vervuiling
  • Stof uit convectieroosters zuigen
  • Batterijen in de handzender en ontvanger ieder jaar vervangen. Wanneer de ontvanger door middel van een adapter op het netstroom is aangesloten, is dit niet nodig.

De ruit reinigt u met de ruitenreiniger die u ontvangt bij aankoop van een gashaard of gaskachel. Breng het middel rechtstreeks aan op het oppervlak of op een vochtige doek. Het middel inwrijven, zodat het vuil los komt van het oppervlak. Vervolgens neemt u het af met een vochtige doek. Maak als laatste de ruit droog met een droge doek of zacht papier.

Een gashaard dient jaarlijks gecontroleerd en gereinigd te worden door een erkende installateur. Dit om storing tijdens gebruik of ongewenste situaties te voorkomen. Om maximaal gebruikersplezier te kunnen garanderen, bieden wij u een  jaarlijkse onderhoudsbeurt en veiligheidscontrole.

Lees meer over onderhoud gashaard

Ruit reinigen gaskachel.

Meer weten over de veiligheid van een gaskachel?

Wilt u graag een gaskachel, maar twijfelt u nog? Maak een afspraak via 0342 - 405 353. Onze adviseurs vertellen u graag over de mogelijkheden en natuurlijk de veiligheid van een gaskachel. U bent van harte welkom!

Bekijk hier onze gashaarden Klik hier voor de showroompagina