Er zijn heel veel soorten hout, maar wat is het beste hout om te stoken? Wat kan wel, wat mag niet? Hout, stookhout, brandhout, iedereen heeft daar zijn of haar eigen gedachten bij. Toch betekent dit niet dat iedere houtsoort geschikt is.
Welk hout is het beste voor een houtkachel?
Een brandend vuur in de houtkachel of houthaard zorgt voor een heerlijke warmte en daarnaast natuurlijk ook voor een gezellige sfeer. Maar welk hout is het beste voor een houtkachel? We hebben de diverse houtsoorten die geschikt zijn voor houtstook even op een rijtje gezet met hun unieke eigenschappen.
Soort hout | Hard of zacht hout | Snelheid verbranding | Type vlam |
Berkenhout | Zacht | Snel | Felle vlam |
Beukenhout | Hard | Langzaam | Groot en regelmatig |
Eikenhout | Hard | Langzaam | Druk en levendig |
Elzenhout | Zacht | Snel | Kalme vlam |
Essenhout | Hard | Langzaam | Rustige vlam, spat niet |
Welk hout geeft de meeste warmte?
Lichte houtsoorten zoals elzen en berken branden eenvoudig, omdat dit zachte houtsoorten zijn. Deze houtsoorten geven in een korte tijd veel warmte af. De hardere houtsoorten zoals beukenhout en eikenhout hebben meer tijd nodig om goed te branden. Het duurt dan ook langer voordat de warmte goed voelbaar is in de ruimte. Wilt u snel warmte? Kies dan voor een zachtere houtsoort.
Hardhout vs. zachthout
In de tabel eerder in het blogbericht, wordt precies weergegeven welke houtsoorten vallen onder hardhout en zachthout. Is hardhout of zachthout het beste hout om te stoken? Dat is heel persoonlijk! Zacht hout is eenvoudiger om te laten ontbranden. De vlammen pakken eerder om de houtblokken en voor u het weet kunt u genieten van de warmte en sfeer van hout. Hardhout heeft meer tijd nodig om te branden. Om het uzelf makkelijk te maken, kunt u ook kiezen voor een combinatie. Wanneer u eerst zachthout gebruikt om het vuur te laten ontbranden, kunt u deze later bijvullen met hardhout. Op die manier profiteert u van de eigenschappen van beide houtsoorten. Het zachte hout brandt snel en door deze aan te vullen met hardhout, blijft het vuur langer branden.
Het belang van drooghout
Wanneer u een het beste houtsoort voor de houtkachel heeft gevonden, is het ook heel belangrijk om te letten op het vochtpercentage. Het beste hout om te stoken heeft een vochtpercentage tussen de 12 en 18%. Dit meet u eenvoudig met een vochtmeter. Wist u dat u bij aankoop van een houthaard of houtkachel bij Harlekijn een vochtmeter cadeau krijgt? Zo meet u eenvoudig thuis het vochtpercentage van de houtblokken, zodat u zeker weet dat het hout voldoende droog is om te stoken. Te nat hout zorgt voor veel rookontwikkeling. Daarnaast blijft creosoot achter in de schoorsteen, wat het risico vergroot op schoorsteenbrand. Welk hout u ook gebruikt, het is wel belangrijk om tenminste 1 keer per jaar een schoorsteenveger te laten komen om de schoorsteen schoon te maken.
Waarom schoorsteen vegen? Lees het hier
Welk hout stoken?
- Voldoende droog hout - Haardhout moet een vochtpercentage tussen 12 en 18% hebben. Te nat hout zorgt voor veel rookontwikkeling, ophoping van creosoot in de schoorsteen en voor niet-optimale verbranding.
- Gekloofd hout - Het beste haardhout om te stoken is gekloofd hout van loofbomen, els, berk, essen, beuk of eiken.
- Gebruik onbehandeld hout - Hiermee bedoelen we hout dat niet met chemische producten zoals verf, vernis, oliën en impregneermiddelen is behandeld.
Welk hout moet je niet stoken?
Of je hardhout of zachthout stookt, ligt aan je persoonlijke voorkeur. Dat is niet goed of fout. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten en soorten hout die je niet in je houtkachel moet stoken.
- Geen spaanplaat, gelamineerd hout of multiplex - In de houtkachel is het belangrijk om écht hout te gebruiken.
- Geen kunststoffen of restafval - Een houtkachel is geen allesbrander. Stook dan ook alleen hout in de houtkachel.
- Stook geen tropisch hardhout - Deze houtsoort kan rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken. Dit zorgt voor ophoping van vuil, wat uiteindelijk kan leiden tot schoorsteenbrand.
- Stook geen dennenhout - Het hars in het hout zorgt voor veel rook en aanslag (creosoot) in de schoorsteen.
Wat is de juiste manier van stoken?
Stoken kan het beste via de Zwitserse Methode. Hierbij wordt het meest brandbare materiaal bovenop gelegd. Dus onderop liggen de houtblokken, daarop aanmaakhoutjes en daar bovenop nog een aanmaakblokje. U stookt als het ware van boven naar onder. Hierdoor ontstaat snel volledige verbranding en kunt u optimaal genieten van het houtvuur.
Klik hier voor de Zwitserse Methode
Conclusie
Hout stoken is geweldig om te doen. Wel is het belangrijk om te weten wat het beste hout om te stoken is. U kunt zelf kiezen of uw voorkeur uitgaat naar een zachte houtsoort die sneller brandt, of een hardere houtsoort die wat meer tijd nodig heeft om goed te branden. Dus of u nu berkenhout, beukenhout, eikenhout, elzenhout of essenhout wilt stoken, deze houtsoorten zijn allemaal uitstekend om te gebruiken. Belangrijk is dat u onbehandeld, puur hout gebruikt met een vochtpercentage tussen de 12 en 18% en stookt via de Zwitserse Methode. Hierbij wordt het meest brandbare materiaal bovenop gelegd. Wanneer u een haard of kachel koopt krijgt u ook nog eens een stooktraining cadeau. Op deze avond leggen wij u precies uit welk hout voor de kachel het beste is en hoe u het beste kunt stoken.
Bekijk hier onze houthaarden Klik hier voor de showroompagina