Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen, als uw vraag er niet bij staat kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Veel aanvullende informatie vindt u ook in de speciale pagina met voorlichtingsbrochures >>

 

Veelgestelde vragen

Blijft mijn ruit van de kachel altijd schoon?

Of de ruit van uw houtkachel altijd schoon blijft is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de kachel en het hout. Is bijvoorbeeld het vochtgehalte in uw hout laag genoeg? Verder is uw stookgedrag bepalend of de ruit van de kachel schoon blijft of niet. Stookt u droog hout op de juiste manier dan zal uw ruit mooi schoon blijven.

Een goede manier van houtstoken is de Zwitserse Methode

Welke diameter rookkanaal heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van het model en type kachel. Kijk voor meer informatie bij de specificaties van elk product.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen!

Ik heb een bestaande openhaard met een slechte trek in het kanaal, wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijk heden om dit probleem op te lossen. De meest eenvoudige oplossing is het verkleinen van stookopening doormiddel van bijvoorbeeld glas. Het is niet mogelijk om een glazen deur voor de haard  te plaatsen, want dan zal het vuur stikken. Een andere mogelijke oplossing is een inzethaard. Er word dan zonder al te veel hak en breek werk een kachel in de opening geplaatst. Een groot voordeel hiervan is dat het rendement gelijk enorm toeneemt van 15% tot wel 80%. In de showroom staan verschillende oplossingen opgesteld. Kom gerust langs en laat u informeren over welke oplossing het best bij u past.

Ik kan geen rookkanaal plaatsen maar wil graag een haard, kan dit?

Ja, dit kan! Er zijn modellen zonder rookgasafvoer. Voordat u uitgaat van een haard zonder afvoer adviseren wij u eerst goed te laten informeren over wat mogelijk is met de huidige rookkanalen. Wist u namelijk dat de rookgasafvoer van een gashaard ook door de kruipruimte kan?

U kunt altijd kiezen voor een elektrische haard of een haard op bio-ethanol. Deze haarden geven in de meeste gevallen alleen sfeer, geen warmte. U kunt altijd de showroom bezoeken of contact met ons op nemen om de mogelijkheden door te spreken!

Mag de afvoer door de muur?

Bij een hout haard of kachel mag de afvoer nooit door de muur naar buiten. Voor gesloten gas toestellen gelden echter hele andere regels. Hierbij mag onder bepaalde voorwaarde de afvoer wel door de gevel. Vraag hiernaar bij een van onze adviseurs in de showroom.

Mag ik zelf een schoorsteen/gasleiding/kachels plaatsen?

In Nederland is het toegestaan deze onderdelen te plaatsen, mits dat volgens de voorschriften gebeurt. Toch adviseren wij in verband met uw eigen veiligheid dit te laten doen door een erkend installateur, zoals Harlekijn haarden en kachels. Bij ons bent u verzekerd van een optimale en veilige installatie!

Kan ik een tv boven mijn haard hangen?

Het is mogelijk om uw tv boven uw haard te hangen. Omdat tv’s slecht tegen warmte kunnen dienen er echter wel speciale maatregelen getroffen te worden. Geef daarom van te voren aan bij de adviseur als u een tv boven de haard wilt hangen. Wij hebben verschillende projecten gedaan waarbij de TV in de buurt van de haard of kachels is geplaatst. Bezoek onze showroom voor inspiratie van een haard / TV combinatie!

Is het waar dat het plafond kan verkleuren door het stoken van de haard?

Een goed aangesloten haard of kachel veroorzaakt op zich geen verkleuring van uw plafond of wanden. Wel kan een verbrandingstoestel (evenals kaarsen en olielampjes) bijdragen aan deze verkleuring door stofverbranding (huisdieren!) of door bepaalde stoffen die zich in onder meer (nieuwe) verf en stukadoormaterialen bevinden.

Mag de beluchting voor mijn haard via de kruipruimte worden gemaakt?

De beluchting mag via de kruipruimte gebeuren als de opening tussen de kruipruimte en het vertrek waar de haard of kachel zich bevindt, afsluitbaar is en er door dit beluchtingsysteem geen ongezonde situatie ontstaat. Dit laatste kan het geval zijn als de kruipruimte erg vochtig is of als zich in deze ruimte gevaarlijke concentraties gassen (bijvoorbeeld Radon) bevinden.

Moet ik voor het installeren van mijn haard een bouwvergunning hebben?

Dat is een vraag die niet zonder meer met “ja” of “nee” te beantwoorden is.
U heeft in principe geen bouwvergunning nodig als:
- er geen veranderingen worden aangebracht aan het uiterlijk van de woning of de omgeving, en
de constructie niet wijzigt, en
- er geen sprake is van een monument of beschermd dorps- of stadsgezicht.

Maar het is zeer wel mogelijk dat er binnen uw gemeente toch een bouwvergunning of andere vergunning nodig is. Uw gemeente of SVG-installateur kan u daarover inlichten.
Maar ook als u geen bouwvergunning nodig heeft, moet de installatie van een haard of kachel altijd voldoen aan de bepalingen van het Bouwbesluit. Laat de installatie dan ook altijd door een vakman uitvoeren. Spelen met vuur is leuk, maar moet wel verantwoord gebeuren.

In mijn huis zit al een schoorsteen. Is het verstandig deze te laten controleren voordat er een haard of kachel op wordt aangesloten?

Dat is zeker verstandig. Een schoorsteen dient niet alleen in uitstekende staat te zijn om brandgevaar te voorkomen, ook de diameter, hoogte, aantal bochten, etc. zijn van belang om de haard of kachel goed te laten functioneren. Een Van Manen monteur/installateur zal altijd de huidige situatie inspecteren om u van een kwalitatieve haardbeleving te voorzien!

Het is ook belangrijk uw schoorsteen en kanaal door een schoorsteenveger te laten onderhouden. Zo voorkomt u overlast en zelfs gevaarlijke situaties! 

Waaraan dient een haard of kachel wettelijk te voldoen?

Elke haard of kachel die in Nederland op de markt wordt gebracht, dient voorzien te zijn van het CE-keur. Dit is een verplicht keurmerk voor de minimale specificaties waaraan de haard of kachel moet voldoen. Indien de toestellen ook in het buitenland op de markt worden gebracht zullen ze ook vaak zijn voorzien van het (in Nederland niet verplichte) DIN- of DIN-plus keurmerk.

Alle haarden en kachels in het assortiment van Harlekijn haarden en kachels voldoen aan de gestelde regelgeving. Vraag één van onze adviseurs voor de laatste regelingen en de eisen. 

Ik heb geen schoorsteen, kan ik toch een haard plaatsen?

Een elektrische haard kan, ook voor woonruimten zonder schoorsteen, een uitstekende en comfortabele oplossing zijn. Maar ook voor de plaatsing van een gasgestookte haard of kachel zijn bijna altijd wel oplossingen te bedenken. Neem voor uw specifieke situatie advies contact op met één van onze verkoopexperts.

Wat heeft een hoger rendement, een open of gesloten verbrandingssysteem?

Een dichte haard of kachel geeft altijd een hoger rendement. De warmte kan niet direct ontsnappen, dus blijft de warmte langer aanwezig. U kunt het rendement verhogen met bijvoorbeeld speksteen of een schouw. 

Vraag de adviseur hoeveel vermogen uw haard nodig heeft en wat het beste rendement voor uw haard is. 

Wat is een tunnelhaard?

Een tunnelhaard is in de meeste gevallen een doorkijkhaard met aan beide kant een glasruit. Een tunnelhaard wordt regelmatig geplaatst als roomdivider tussen vb. de keuken en de woonkamer. Vanuit beide kanten is er prachtig zicht op het vuur. Een tunnelhaard kan zowel houtgestookt of gasgestookt zijn.

Het Duitse Spartherm is de meeste bekende producent van tunnelhaarden. Bezoek onze showroom om tunnelhaarden te bekijken met een persoonlijk gesprek met de adviseur aan te gaan!