Wanneer u een houthaard of houtkachel heeft uitgekozen, moet deze natuurlijk nog geïnstalleerd worden. Het is cruciaal dat u dit laat doen door gecertificeerde monteurs. Zo weet u zeker dat de installatie voldoet aan de daarvoor gestelde eisen en dat u volop en veilig kunt genieten van een sfeervol houtvuur.

Hoe werkt een houtkachel?

De houtkachels en houthaarden die u vindt bij Harlekijn, zijn moderne toestellen en voorzien van de nieuwste technieken. Een houtkachel werkt op basis van verbranding van hout. Bij die verbranding komt warmte vrij en tegelijkertijd kunt u genieten van een unieke sfeer. Zorg ervoor dat u het juiste hout gebruikt voor de kachel, namelijk onbewerkt en met een vochtpercentage van maximaal 18%. Stapel het hout, de aanmaakhoutjes en aanmaakblokjes via de Zwitserse methode. Om verbranding te laten plaatsvinden, is zuurstof nodig. Zorg voor luchttoevoer en gebruik een lange lucifers of aansteker om het vuur te ontsteken. Sluit de deur van de kachel en het genieten kan beginnen!

Klik hier voor onze houthaarden

Vraag ons Installatie en Onderhoud Magazine aan

Wilt u meer weten over Installatie en Onderhoud van Harlekijn? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Veiligheidscertificeringen en normen

Al onze houtkachels voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Deze zijn sinds 2022 van kracht in Europa. Hierin staat dat kachels maximaal 40 miligram fijnstof per kubieke meter mogen uitstoten en dat ze een rendement moeten halen van minimaal 75%. Wanneer u uw droomkachel heeft uitgezocht, is het aan onze monteurs om deze op de juiste manier te installeren. Al onze monteurs hebben een opleiding gevolg bij de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK), zijn gecertificeerd en weten waar een installatie aan moet voldoen.

Lees hier meer over EcoDesign houtkachels

Stappen voor een veilige installatie

Locatiebepaling Wanneer u kiest voor een houtkachel of houthaard, zal het rookkanaal door de nok van de woning moeten. Dit garandeert een goede trek in de kachel en minimaliseert het risico op overlast. Locatiebepaling is bij een houtkachel van groot belang, omdat het rookkanaal via de verschillende verdiepingen van uw woning naar de nok zal worden gevoerd. Onze adviseur in de showroom bepaalt samen met u wat de beste plek is voor uw haard of kachel.
Voorbereiding Voordat de haard of kachel daadwerkelijk geïnstalleerd wordt, komt één van onze medewerkers langs voor technisch bezoek. Hij bekijkt of de situatie bij u thuis matcht met het ontwerp. Wanneer er nog (kleine) aanpassingen nodig zijn, brengt hij deze in kaart zodat alles perfect is voorbereid wanneer de monteurs komen voor de installatie.
Naleving van veiligheidsvoorschriften Harlekijn is een DE erkend bedrijf met gecertificeerde monteurs in dienst. Zij zorgen voor een juiste installatie zodat u veilig kunt genieten van uw haard of kachel.

Kies voor een veilige installatie door een DE erkend bedrijf zoals Harlekijn.

Het belang van professionele installatie

Een houtkachel installeren. Waarom zou dat niet zelf doen? Het is heel belangrijk om door een erkend installateur de houtkachel te laten plaatsen. Hij weet precies waar de installatie aan moet voldoen om op een veilige en juiste manier de houtkachel te kunnen gebruiken. Hij zorgt voor een goede afwerking en laat de ruimte weer netjes achter na installatie. U hoeft zelf niet op onderzoek uit te gaan hoe zo’n installatie in z’n werk gaat. Voor onze mannen is het dagelijks werk en zij zorgen dan ook voor een juiste afhandeling!

Onderhoud van de houtkachel

Om te blijven genieten van uw houtkachel, is onderhoud nodig. Bij Harlekijn gaat het niet alleen om de haard te verkopen. Wij zorgen ook voor vakbekwame installatie en daaraan gekoppeld eventueel onderhoud. Onderhoud bestaat uit de inspectie van de kachel en indien nodig worden onderdelen vervangen. Daarnaast is het belangrijk om de schoorsteen jaarlijks te laten vegen door een betrouwbare schoorsteenveger. Dit verkleint het risico op schoorsteenbrand en zorgt voor een goede trek. Natuurlijk kunt u zelf de ruit van de haard of kachel schoonmaken wanneer dit nodig is. 

Lees meer over het belang van schoorsteenvegen

Onderhoud uw houtkachel op de juiste manier om langer te genieten.

Tips voor veilig stoken

Waar moet u op letten bij het veilig stoken van een houtvuur?
- EcoDesign toestel
- Gecertificeerde installatie
- De juiste brandstof
- Verantwoord stookgedrag

De eerste twee pijlers zijn gegarandeerd wanneer u een houtkachel of houthaard koopt bij Harlekijn. De juiste brandstof kopen is aan u! Gebruik onbewerkt hout met een vochtpercentage van maximaal 18%. Verantwoord stookgedrag bereikt u door te stoken via de Zwitserse Methode. Bij aankoop van een houtkachel krijgt u van ons een gratis stooktraining cadeau. Op deze avond leert u verantwoord stoken via de Zwitserse Methode.  

Installatie door Harlekijn kachels

Het is van groot belang dat een houthaard of houtkachel laat installeren door gecertificeerde installateur. Wanneer u voor een houthaard of houtkachel kiest, zal eerst het rookkanaal worden aangelegd in uw woning. Dit kanaal via meerdere verdiepingen naar de nok van de woning worden gevoerd. Natuurlijk wordt alles netjes omkokerd en afgewerkt. Wanneer het rookkanaal geïnstalleerd is, wordt de haard of kachel geplaatst. Heeft u een vrijstaande houtkachel? Dan is het een kwestie van aansluiten op het rookkanaal. Een inbouwhaard wordt netjes ingebouwd. Het gaat hier om maatwerk. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een op maat gemaakte kast waar de haard wordt ingebouwd. Een schouw of plateau behoort ook tot de mogelijkheden.

Het belang van rookgasafvoer

Om een goede trek te garanderen en overlast te voorkomen, is het nodig om het rookkanaal van de houtkachel door de nok van de woning te voeren. Op die manier kunt u optimaal genieten van de warmte en sfeer van vuur zonder overlast te veroorzaken voor uw buren. Laat het rookkanaal tenminste 1 keer per jaar schoonmaken door een schoorsteenveger.

Conclusie

Het is van cruciaal belang dat u uw houtkachel of houthaard laat installeren door een erkend bedrijf, zoals Harlekijn haarden en kachels. Bij ons koopt u een houtkachel inclusief installatie. Onze monteurs zijn op de hoogte van de huidige regelgeving. Het zijn echte vakmannen die op de juiste manier te werk gaan en uw woning ook weer netjes achterlaten. Bent u geïnteresseerd in een houtkachel of houthaard? Wilt u meer weten over een houtkachel met installatie? Maak een afspraak voor bezoek aan onze showroom. Wij vertellen u graag meer over ons uitgebreide assortiment houtkachels en de houtkachelinstallatie bij u thuis.

Klik hier voor onze houthaarden Klik hier voor de showroompagina