Bezoek onze Showroom

CV Houtkachel

Sfeer en warmte, eigentijds en verantwoord

Een CV houtkachel combineert de voordelen van klassieke haarden en CV-installaties. De gezelligheid blijft, en tegelijkertijd bespaart u energie.

Bekijk alle CV houtkachels Bezoek onze showroom

Houtkachel aansluiten op CV

Is uw woning ook geschikt?

Haarden en kachels zorgen voor een gezellige warmte en sfeer in uw woonkamer. Lokale verwarming dus. Daarnaast kan een CV houtkachel fungeren als een onderdeel van de warmteproductie in uw woning, of kan deze zelfs een bijdrage leveren aan het verwarmen van water in de sanitaire ruimtes. Een onderdeel van de centrale verwarming dus. Echter, het op deze wijze inpassen van energie uit biomassa (hout en pellets) moet met verstand gedaan worden en moet bij u en uw omstandigheden passen.

Hoewel een CV houtkachel als gecombineerde oplossing klinkt als een mooie en overal inzetbare oplossing, is dit lang niet voor elke woning geschikt. Ook is uw stookgedrag een belangrijke factor in het succes en het effect. Hieronder leggen we graag uit hoe wij naar deze toepassing kijken en adviseren u in alle gevallen advies te vragen of een houtkachel met CV aansluiting geschikt is voor uw woning.

Hoe werkt een houtkachel met CV aansluiting?

Een CV houtkachel is een kachel of inbouwhaard gestookt op hout, welke op een bestaand centrale verwarming systeem worden aangesloten. Terwijl een gewone haard hoofdzakelijk bedoeld is voor de verwarming van één bepaalde ruimte, levert een houtkachel op CV tijdens het stoken een bijdrage aan de verwarming van de hele woning. De CV houtkachel kan via een warmtewisselaar ook voor de voorverwarming van het water in jouw badkamer en keuken zorgen.

Centrale (bij)verwarming op hout of pellets kan zowel in nieuwbouwwoningen als in renovatieprojecten worden voorzien. Het zoals eerder aangeven wel zaak om daar een deskundig bedrijf bij in te schakelen. Let daarbij ook een brandveilige installatie van de rookgasafvoer. Wilt u een houtkachel aansluiten op CV? Laat deze in ieder geval nooit met een geveldoorvoer monteren!!

Hoe werkt een CV houtkachel?

Welke voordelen biedt een houtkachel met cv aansluiting?

Omdat een CV houtkachel vaak een hoger vermogen heeft dan traditionele haarden en kachels, kunnen ze worden ingeschakeld voor de bijverwarming van de volledige woning. Het hoge vermogen van de hoog rendement houtkachel cv wordt verdeeld in een waterzijdig en een vuurzijdig vermogen. Eenvoudig gezegd, een deel van de warmte voor waterverwarming naar de CV installatie en een deel als stralingswarmte naar de woonkamer.

Dankzij de steeds betere isolatie van woningen, heeft de CV installatie steeds minder warmte nodig om de woning op temperatuur te krijgen. Een geringe bijdrage van de koppeling met uw CV houtkachel in de CV installatie kan dus wel degelijk een hoge bijdrage in de warmtebehoefte betekenen. Dit geldt dus vooral bij kleinere, goed geïsoleerde woningen.

Een houtkachel op CV kan bovendien gecombineerd worden met andere hernieuwbare energiebronnen zoals warmtepompen en / of zonnepanelen. In de winter voldoen zonnepanelen alleen vaak niet door een tekort aan zonne-uren, een warmtepomp kan vaak de grillige temperatuurwisselingen niet snel opvangen. Juist op die momenten kan een lokale haard of een CV houtkachel uitkomst bieden.

Nadelen van houtkachel met cv aansluiting

Het is niet aan te bevelen om een CV houtkachel als zelfstandige hoofdoplossing te kiezen. Het is namelijk geen systeem wat zomaar altijd kan worden gestookt, het stoken van hout kent beperkingen en vraagt om een bewuste en verantwoordelijke houding van de stoker.

Waarom? Goed stoken vereist kennis en vaardigheden. In een CV houtkachel geldt dat nog meer. U moet al een liefhebber zijn van stoken en het daarnaast ook leuk vinden om u te verdiepen in de juiste werking van het systeem. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Ook heeft een houtkachel met cv aansluiting opwarmtijd nodig. Vooral de opwarming van het waterzijdige gedeelte vergt meer tijd dan vaak wordt verwacht. Als u een sfeerstoker bent of vooral stookt gedurende korte momenten (avonden) bent, is deze oplossing voor u minder aan te bevelen. In dat geval biedt een stand alone haard of kachel (dus zonder CV koppeling) vaak meer voordelen en stookplezier, daarnaast ook snellere en meer directe warmte.

Een CV houtkachel is in de aanschaf en installatie ook nog eens (aanzienlijk) duurder dan een klassieke haard of kachel. Al met al is het een hele investering, waarbij de eigenaar zich terdege bewust moet zijn van de verwachtingen en mogelijkheden.

Nadelen CV houtkachel op een rij

Onderhoud CV houtkachel

Een CV houtkachel vergt ook meer onderhoud dan niet gekoppelde haarden en kachels. De warmtewisselaar van de houtkachel op cv raakt na een tijdje vervuild waardoor de afgifte van warmte minder snel en minder efficiënt verloopt. Om dit te voorkomen kun je de wisselaar om de 3 à 4 maanden schoonmaken met een harde borstel.

Ook bestaat door de afkoeling van de rookgassen een versnelde kans op vervuiling van het rookkanaal. In sommige gevallen zou dat een verhoogd risico op schoorsteenbrand kunnen betekenen, dus moet vaker geveegd worden.

Daarnaast bestaat een verhoogde kans op rookoverlast in de woonomgeving. Niet alleen vanwege het verhoogde aantal stookuren, maar vooral ook omdat de CV houtkachel voortdurend aandacht nodig heeft om optimaal te branden. De verhoogde emissie van o.a. roetdeeltjes bij slechtere verbranding geeft een nadrukkelijke geur en mogelijk leidt het tot rookoverlast.

 

In 6 stappen naar uw droomhaard

Van oriëntatie tot realisatie; bij Van Manen helpen wij u in uw zoektocht naar de perfecte haard.

Bekijk onze werkwijze

Verantwoord stoken

Hoe kan u uw woning Verantwoord Verwarmen met een houtkachel? Wij nemen u middels dit filmpje graag mee in onze visie. Een eigentijdse houtkachel is namelijk niet alleen een echte sfeermaker, maar bij verantwoord gebruik ook een CO2 neutraal toestel.

Al onze toestellen zijn 'EcoDesign Ready', dat betekent dat ze nu al voldoen aan de strengere eisen die in 2020 in Nederland van kracht gaan. Wilt u meer weten over Verantwoord Verwarmen? Bekijk het filmpje, bezoek onze showroom of lees meer in het kenniscentrum.

Naar het kenniscentrum

Houtkachel showroom altijd actueel

De showroom van houtkachel specialist Van Manen verandert voortdurend. Bij ons vindt u de nieuwste modellen houthaarden die gebruik maken van de meest moderne technieken. Een groot aantal toestellen zijn brandend te bewonderen in de houtkachel showroom. Zo kunt u het beste ervaren en beoordelen welke houthaard aansluit bij uw wensen en interieur. Een bezoek aan de houtkachel specialist mag dan ook niet ontbreken bij uw zoektocht naar de perfecte houthaard.

De moderne houthaard hebben wij in diverse varianten zoals vrijstaand, inbouw, inzet of hangend. Bent u op zoek naar een moderne houthaard buiten? Dan kunnen wij u niet helpen. Van Manen staat namelijk voor verantwoorde verwarming en volgens ons past een houthaard buiten niet in dit plaatje. Breng een bezoek aan de houtkachel showroom en vind bij de kachelspecialist die moderne houthaard die precies aansluit bij uw wensen.

Alle vrijstaande houtkachels Nieuwsberichten

Een greep uit ons assortiment...