Vanaf januari 2018  moeten alle haarden en kachels namelijk voorzien zijn van een energielabel. Het label laat zien hoe energiezuinig een haard is. 

Kleurrijke energielabels voor apparaten

Op de huizenmarkt worden ze al langer gebruikt; de kleurrijke energielabels die aangeven hoe energiezuinig een woning is. De letters lopen van G naar A. Hoe groener het label, des te groener de woning. Ook worden de labels gebruikt voor verschillende producten zoals wasmachines en koelkasten. De Nederlandse overheid breidt het gebruik van de energielabels uit en vanaf januari 2018 zijn deze ook verplicht voor haarden en kachels. 

Alle kachels krijgen een energielabel

De Nederlandse overheid heeft besloten om deze energielabels ook in te voeren bij gashaarden en houtkachels. Zonder zo'n label mag een haard of kachel in Nederland niet verkocht worden. De fabrikanten moeten zelf deze energielabels berekenen. Om te voorkomen dat fabrikanten te rooskleurige labels aan een product toevoegen voert de overheid strenge controles uit op de berekende energielabels. 

Ook het team van Harlekijn haarden en kachels is druk bezig met het opvragen van de labels bij de diverse fabrikanten. Een hele klus om alles goed te krijgen! Maar binnenkort zullen in onze showroom bij alle modellen de verplichte energielabels te vinden zijn. 

Hoe werkt het energielabel? 

Een energielabel zegt iets over het gebruik van de energie door het apparaat waar het label op zit. Het gaat erom hoe efficiënt een apparaat met energie omgaat. In het algemeen mag gesteld worden dat bij vergelijkbare apparaten en bij vergelijkbaar gebruik, het apparaat met het beste energielabel het zuinigste is.

Energie wordt omgezet in warmte

Haarden gebruiken energie om warmte te maken. Het is daarom zinvol om naar het energielabel te kijken bij de aanschaf van een haard. Hoe efficiënter de haard, hoe minder energie deze verbruikt. Dat is uiteindelijk beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Wilt u meer weten over de energielabels en zelf zien welke energielabels worden toegepast voor de haarden en kachels? Breng dan een bezoek aan onze uitgebreide en veelzijdige showroom in Beneden-Leeuwen. 

Meer lezen over de verschillende richtlijnen?