Tegenwoordig worden nieuwbouwwoningen verwarmd met warmtepompen. Maar hoe werken deze apparaten precies en is het mogelijk om ze te combineren met houtkachels? Hieronder leest u meer!

Kan een warmtepomp uw hele woning verwarmen?

In een nieuwbouwwoning wordt in veruit de meeste gevallen een warmtepomp geïnstalleerd. Deze haalt warmte uit de bodem, grondwater of de lucht. Dat is afhankelijk van het type warmtepomp dat wordt geplaatst. Elektrische warmtepompen zijn gangbaar in nieuwbouwwoningen, aangezien het ontbreken van een gasleiding hybride oplossingen niet mogelijk maakt. Voor bestaande woningen is de keuze tussen een volledig elektrische warmtepomp, waarmee u volledig gasloos kunt verwarmen, en een hybride warmtepomp, die tot 70% op uw gasverbruik kan besparen. Een warmtepomp haalt de warmte van buiten naar binnen. Hiermee kan uw woning volledig verwarmd worden. Maar er zijn enkele aandachtspunten, zoals het comfort en de snelheid van verwarmen.

Lees meer over verwarmen zonder gas

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Met wat kan een warmtepomp worden gecombineerd?

Hoewel een warmtepomp in staat is uw volledige huis te verwarmen, blijkt in de praktijk de behoefte aan 'ouderwetse' comfortwarmte soms te ontbreken. Als aanvulling kunt u ook kiezen voor lokale verwarming met een houtkachel. Het combineren van een warmtepomp met een houtkachel is uitstekend mogelijk in een gasloze woning. Waarom zou u voor deze combinatie kiezen? Omdat een warmtepomp in sommige gevallen als onvoldoende wordt ervaren. Een houtkachel kan dan snel extra warmte leveren op de gewenste plek. Het zorgt niet alleen voor warmte, maar creëert ook een unieke sfeer met zijn prachtige vlammenspel. Doordat nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd zijn, hoeft het vermogen van uw houtkachel helemaal niet zo hoog te zijn om die comfortabele warmte te krijgen. 

Klik hier voor onze houtkachels

Huis verwarmen zonder gas, maar met een houtkachel

Hybride warmtepomp in combinatie met een houtkachel

Als u geen nieuwbouwwoning heeft en op zoek bent naar een geschikte warmtepomp, heeft u de keuze tussen een volledig elektrische variant en een hybride model. Een hybride warmtepomp kan het hele jaar door de woning verwarmen. Op koude dagen springt de cv-ketel bij (dus verwarmen met gas) of neemt deze tijdelijk de volledige verwarming over van de warmtepomp. De hybride warmtepomp kan op deze manier de piekmomenten opvangen, maar u kunt dit ook doen met een haard of kachel. In woningen met aardgas kunt u kiezen uit diverse haarden en kachels. Houd er rekening mee dat elektrische haarden voornamelijk voor de sfeer zijn en niet voldoende warmte leveren om een hele ruimte te verwarmen. Met een houtkachel naast de warmtepomp kiest u voor warmte precies waar u het nodig heeft.

Kies voor een houtkachel als lokale warmtebron.

Meer informatie over warmtepompen en houtkachels

Wilt u meer weten over de combinatie van een warmtepomp met een houtkachel? Bezoek onze 1.500m2 showroom in Beneden-Leeuwen, waar onze adviseurs u graag verder helpen. Maak een afspraak en laat u informeren over de mogelijkheden. We staan voor u klaar, zodat u binnenkort kunt genieten van heerlijke warmte en een unieke vuursfeer.

Bekijk hier onze houthaarden Klik hier voor de showroompagina