Niet alle soorten pellets zijn geschikt om te gebruiken voor een pelletkachel. Let goed op dat u pellets gebruikt die beschikken over minimaal 2 van de 3 keurmerken. Ook moeten de pellets gemaakt zijn van 100% naaldhout.

Welke pellets voor de pelletkachel? 

Wanneer u pellets koopt, zijn deze vaak voorzien van keurmerken, namelijk EN-Plus, A1 en DIN-Plus. Goede pellets beschikken over minimaal 2 van deze 3 keurmerken. Daarnaast moeten de pellets gemaakt zijn van 100% naaldhout (licht van kleur). 

Waarom moeten pellets een keurmerk hebben?

Pellets zonder keurmerk kunnen schade aanrichten aan uw kachel. Pellets met een keurmerk voldoen aan minimale eisen, waardoor de samenstelling grotendeels gelijk is. Voldoet de pellet niet aan het EN-plus keurmerk dan is het mogelijk dat de samenstelling wisselt en zal de pelletkachel daarop telkens opnieuw ingeregeld moeten worden. Daarnaast is het onbekend welke stoffen er in ongekeurde pellets zitten, omdat deze niet regelmatig gecontroleerd worden.

Welke pellets voor de pelletkachel?

Wat is beter: witte of bruine korrels?

Pellets in een donkere kleur zijn slechter voor alle merken pelletkachels. Donkere pellets zijn gemaakt van hardere houtsoorten zoals loofhout of hardhout. Deze houtsoorten bevatten onder meer een hogere chloorwaarde waardoor gietijzeren delen, staal delen en vermiculite-stenen sneller worden aangetast. Ook zit er vaak nog schors in de donkere pellets. Deze hardere houtsoorten en schors maken dat onderdelen in de kachel sneller slijten.  

Welke pellets geven de meeste warmte? De donkere pellets zorgen voor een minder goede verbranding. De rookgastemperatuur is hoger (en daardoor het rendement lager). Bovendien verbranden donkere pellets moeilijker wat mogelijk zorgt voor ophoping in de branderbak. Dit kan tot gevaarlijke, oververhitte situaties leiden. 

Waarom worden er wel donkere pellets verkocht?

Nederlandse producenten hebben vaak een overschot aan restzaagsel van hardere houtsoorten. Daarnaast is schoon zaagsel van naaldhout duurder. Het is daarom eenvoudiger om pellets te produceren met hardere houtsoorten. Daarmee zijn donkere pellets goedkoper dan lichte.

Welke pellets kan ik het beste gebruiken voor de kachel? 

Voorbeelden van goede pellets voor uw pelletkachel zijn:

  • Energy pellets Excellent wit (EN-Plus/A1) naaldhout
  • Pure Power pellets 5-sterren wit (EN-Plus/A1) naaldhout

Hoe lang doe je met 15 kg pellets?

Met een zak van 15 kilogram pellets kunt u ruim 10 uur voluit stoken. Voor een losse zak pellets van 15 kilogram betaalt u tussen de 8 en 10 euro. Wanneer u meer zakken in 1 keer bestelt, ontvangt u in de meeste gevallen korting. Met deze pelletprijzen is het stoken op pellets goedkoper dan stoken met een gaskachel en ongeveer even duur als stoken in een houtkachel.

Welke pellets voor de pelletkachel?

Ontdek ons uitgebreide assortiment pelletkachels 

Wilt u meer weten over pelletkachels of de pellets die u het beste kunt gebruiken? Onze adviseurs geven u graag advies. U bent van harte welkom in onze veelzijdige showroom in Beneden-Leeuwen.

Ontdek ons assortiment pelletkachels Klik hier voor de showroompagina