Niet alle soorten pellets zijn geschikt om te gebruiken voor een pelletkachel. Let goed op dat u pellets gebruikt die beschikken op minimaal 2 van de 3 keurmerken. Ook moeten de pellets gemaakt zijn van 100% naaldhout.

Welke pellets kan ik het beste gebruiken? 

Wanneer u pellets koopt, zijn deze vaak voorzien van keurmerken, namelijk EN-Plus, A1 en DIN-Plus. Goede pellets beschikken over minimaal 2 van deze 3 keurmerken. Daarnaast moeten de pellets gemaakt zijn van 100% naaldhout (licht van kleur). 

Waarom moeten pellets een keurmerk hebben?

Pellets zonder keurmerk kunnen schade aanrichten aan uw kachel. Pellets met een keurmerk voldoen aan minimale eisen, waardoor de samenstelling grotendeels gelijk is. Voldoet de pellet niet aan het EN-plus keurmerk dan is het mogelijk dat de samenstelling wisselt en zal de kachel daarop telkens opnieuw ingeregeld moeten worden. Daarnaast is het onbekend welke stoffen er in ongekeurde pellets zitten, omdat deze niet regelmatig gecontroleerd worden.

Waarom mogen pellets niet donker van kleur zijn?

Pellets in een donkere kleur zijn slechter voor alle merken pelletkachels. Pellets worden donkerder, door een toevoeging van loofhout of hardhout. Deze houtsoorten bevatten o.m. een hogere chloorwaarde waardoor gietijzeren delen, staaldelen en vermiculite-stenen sneller worden aangetast. U merkt bijvoorbeeld dat onderdelen in de kachel sneller slijten.

Daarnaast geven donkere pellets een minder goede verbranding. De rookgastemperatuur is hoger (en daardoor het rendement lager). Bovendien verbranden donkere pellets moeilijker wat mogelijk zorgt voor ophoping in de branderbak. Dit kan tot gevaarlijke, oververhitte situaties leiden.

Waarom worden er wel donkere pellets verkocht?

Nederlandse producenten hebben vaak een overschot aan restzaagsel van hardere houtsoorten. Daarnaast is schoon zaagsel van naaldhout duurder. Het is daarom eenvoudiger om pellets te produceren met hardere houtsoorten.

Welke pellets kan ik het beste gebruiken voor de kachel? 

Voorbeelden van goede pellets voor uw pelletkachel zijn:

  • Olimp pellets wit (EN-Plus/A1/DIN-Plus) naaldhout 
  • Energy pellets Excellent wit (EN-Plus/A1) naaldhout
  • Pure Power pellets 5-sterren wit (EN-Plus/A1) naaldhout

Ontdek ons uitgebreide assortiment pelletkachels 

Wilt u meer weten over pelletkachels of de pellets die u het beste kunt gebruiken? U bent van harte welkom in onze veelzijdige showroom in Beneden-Leeuwen.