Om optimaal te kunnen genieten van uw houtvuur, is het belangrijk om op de juiste manier te stoken. Daarbij moet u letten op vier pijlers. Check gedaan? Haard aan! En u bent verzekerd van een mooi en verantwoord vuur. 

Verantwoord vuur door beter stoken

Optimaal genieten van een mooi vuur? Dat kan alleen wanneer u de juiste voorbereidingen treft. Om Nederland beter te laten stoken is de website beterstoken.nl in het leven geroepen. Op deze website is allerlei informatie te vinden over hoe u een goed vuur kunt stoken. Maar natuurlijk kunt u ook bij Harlekijn terecht voor tips over stoken! 

Check de 4 pijlers voor u hout gaat stoken

Er zijn 4 pijlers waar u op moet letten wanneer u hout gaat stoken, namelijk: 

Groot assortiment EcoDesign houthaarden

Koopt u een houtkachel bij Harlekijn haarden en kachels? Dan kunt u er zeker van zijn dat deze "EcoDesign Ready" is. Dat betekent dat de haard voldoet aan strenge milieu-eisen. Heeft u een ouderwetse open haard (open stookplaats)? Dat is niet meer van deze tijd en is aan vervanging toe. Wist u dat het rendement van een open stookplaats maar 10% is? Terwijl het rendement van onze EcoDesign toestellen ligt op 70% en hoger. Wanneer u stookt in een open haard, is dat een aanslag op uw portemonnee en het milieu. 

Monteurs op de hoogte van de regelgeving

Een gecertificeerde installatie is de tweede pijler om goed te stoken. Harlekijn haarden en kachels is een DE-gecertificeerd bedrijf. Dat betekent dat onze monteurs op de hoogte zijn van de eisen voor een juiste installatie. Een haard of kachel is namelijk niet zomaar een product wat u koopt, maar een onderdeel van een goed werkende warmte-installatie in uw woning. 

Goed vuur stoken met de juiste brandstof

Stoken begint met de houtkeuze. Belangrijk is om droog hout te stoken dat geschikt is voor verbranding in een haard. Het gebruik van niet geschikte brandstoffen leid tot zeer hoge emissie-uitstoot en veroorzaakt negatieve gevolgen op korte termijn (buurtoverlast) en lange termijn (milieuschade).  

Wat mag wel:                                                                 

  • Gekloofd hout (m.u.v. dennenhout) en onbehandeld afvalhout
  • Hout moet voldoende droog zijn (vochtpercentage tussen 15 en 18%)

Wat mag niet:

  • Behandeld hout
  • Hout dat met verduurzamingsproducten is behandeld
  • Geverfd of gelakt hout
  • Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex etc.
  • Kunststoffen
  • Restafval

Leer beter stoken tijdens onze stooktraining

En dan de laatste pijler en zeker ook een heel belangrijke! Deze gaat over uw stookgedrag. Uw gedrag en kennis van zaken gaat samen met het nemen van verantwoordelijkheid. En dat is ook de reden dat u bij Harlekijn haarden en kachels een stooktraining cadeau krijgt bij aankoop van een houthaard. Tijdens deze training vertellen wij u waar u op moet letten bij het stoken van een houtvuur en brengt u het stoken in de praktijk in onze showroom. Aanmelden kan eenvoudig via onze website. 

Beter stoken met uw houtkachel

Heeft u het artikel helemaal gelezen en de tips opgevolgd? Dan staat u niets meer in de weg om te genieten van een schitterend houtvuur! Natuurlijk bent u ook welkom in onze showroom wanneer u vragen heeft. Wij wensen u veel sfeervolle momenten bij uw haard!