Stoken zonder overlast? Dat kan! Het is belangrijk dat u als stoker de juiste kennis in huis heeft om een mooi en verantwoord houtvuur te stoken. De zogenaamde "Zwitserse Methode" helpt u eenvoudig op weg. In dit blogbericht leggen wij u uit hoe u het beste kunt stoken via de Zwitserse Methode.

Waarom hout stoken via de Zwitserse Methode?

De zogenaamde "Zwitserse Methode", ook wel het “omgekeerd stoken”, helpt u om op een eenvoudige wijze met minder rookontwikkeling uw haard of kachel aan te steken. Het principe van de Zwitserse Methode is dat u tijdens het aanmaken van uw houtkachel het meest brandbare materiaal bovenaan legt (aanmaakhout en aanmaakblokjes). Het effect van deze manier van stoken is dat vanaf het begin vrijwel volledige verbranding ontstaat. U krijgt daardoor snel en eenvoudig een goed brandend vuur in de kachel zonder veel rook te veroorzaken.

Stapel hout via de Zwitserse Methode

Hoe werkt de Zwitserse stookmethode? Stappenplan:

  • Meet het vochtpercentage van het hout: dit moet tussen de 12 en de 18% liggen. Kloof eerst het hout en meet in de vers gekloofde zijde, dwars op de houtnerf.
  • Zet de luchttoevoer in zijn geheel open.
  • Plaats het hout volgens de Zwitserse Methode. Plaats twee of drie blokken hout plat op de stookbodem, met de gekloofde zijde naar boven. Daar kruislings bovenop legt u nog enkele blokken met de gekloofde zijde hier bovenop.
    Belangrijk! Start niet met te weinig hout, deze hoeveelheid is nodig om de installatie goed op te warmen.
  • Plaats een aantal kleine houtjes (aanmaakhout) kruislings op het hout. 
  • Leg vervolgens een aanmaakblokje bovenop of tussen het aanmaakhout.
  • Steek met een lange lucifer (of aansteker) het aanmaakblokje aan. Beiden zitten in het Stookblik wat u na aankoop ontvangt.
  • Laat de deur even op een kiertje staan als er nog onvoldoende trek in de schoorsteen zit. 
  • Sluit de deur van de kachel wanneer het aanmaakhout en de bovenste blokken goed vlam hebben gevat.
  • Laat de kachel rustiger branden zodra deze goed op temperatuur is. Dat doet u door de zuurstoftoevoer (de luchtschuif) dichter te zetten. Volg daarbij de instructie in de handleiding van uw toestel.
  • Als u het vuur uit wilt laten gaan laat u de luchtschuif staan zoals hij tijdens de laatste stookbeurt stond. Alternatief: zet de zuurstoftoevoer helemaal open, dan brandt het hout sneller op.
  • Let op! Zet de zuurstoftoevoer nooit helemaal dicht. Uw vuur krijgt dan geen zuurstof meer en zal verstikken, met veel rook en roetvorming tot gevolg.

Bijvullen: Wacht met bijvullen tot het hout voldoende is opgebrand (bijna geen vlammen meer) en een gloedbed is ontstaan. Open de deur van uw kachel, verspreid het gloeiende materiaal over de bodem en vul de kachel met nieuw hout, de gekloofde zijde naar het gloedbed gekeerd. Zo zal het nieuwe houtblok snel en zonder onnodige rookontwikkeling ontbranden.

Meld u aan voor de gratis stookavond bij Harlekijn

Bij Harlekijn haarden en kachels helpen wij u graag bij het verantwoord stoken van uw houtkachel. Kom daarom naar onze GRATIS stookavond. Hier leert u onder toeziend oog van een van onze experts hoe u het maximale uit uw houtkachel haalt. Leren stoken? Laat uw naam achter op het aanmeldformulier en wij nemen contact met u op. Meld u hier aan voor een van onze stookavonden!

Check de 4 pijlers voor u hout gaat stoken

Naast de manier van stoken, zijn er nog een aantal zaken waar u op moet letten bij het stoken van uw houtkachel of houthaard. Check daarom de 4 pijlers voordat u hout gaat stoken.

Al onze houtkachels en houthaarden voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Dit zijn gekeurde toestellen die voldoen aan strenge eisen op het gebied van milieu. Laat u uw kachel installeren door Harlekijn Haarden & Kachels? Dan bent u verzekerd van een gecertificeerde, juiste installatie. De juiste brandstof voor een volledige verbrandig is droog, onbewerkt hout. Hebben alle 4 de pijlers de check doorstaan? Dan staat niets u meer in de weg om te genieten van een schitterend houtvuur. Wij wensen u veel stookplezier toe. 

Wat kunnen we bereiken met de Zwitserse stookmethode?

Duits onderzoek (bron: TFZ, Straubing) wijst uit dat met goed stookgedrag een enorme emissiereductie kan worden bereikt. Pure milieuwinst dus en terugdringen van overlast!

  • Tijdens de koude opstart is door goed stoken een afname van 36% fijnstof zichtbaar.
  • Tijdens het doorstoken (installatie op temperatuur) is bij goed stoken een afname van fijnstof tot wel 82% zichtbaar.

Kortom, alles wijst op een aantoonbaar positieve invloed van goed stookgedrag met een enorm resultaat.
In de video hieronder legt de onderzoeker uit wat zijn eerste bevindingen zijn.