Stoken zonder overlast? Dat kan! Het is belangrijk dat u als stoker de juiste kennis in huis heeft om een mooi en verantwoord houtvuur te stoken. De zogenaamde "Zwitserse Methode" helpt u eenvoudig op weg. In dit blogbericht leggen wij u uit hoe u het beste kunt stoken via de Zwitserse Methode.

Waarom hout stoken via de Zwitserse Methode?

De zogenaamde "Zwitserse Methode", ook wel het “omgekeerd stoken”, helpt u eenvoudig op weg. Het principe van de Zwitserse Methode is dat u tijdens het aanmaken van uw houtkachel het meest brandbare materiaal bovenaan legt. Het voordeel van deze manier van stoken is dat vanaf het begin vrijwel volledige verbranding ontstaat. U krijgt snel en eenvoudig vuur in de kachel zonder veel schadelijke rook te veroorzaken.

Stapel hout via de Zwitserse Methode

 

Wat kunnen we bereiken met de Zwitserse stookmethode?

 

Duits onderzoek wijst inmiddels uit dat met goed stookgedrag een enorme emissiereductie kan worden bereikt. Pure milieuwinst dus!

 1. Tijdens de koude opstart is een afname van 36% zichtbaar
 2. Tijdens het doorstoken (installatie op temperatuur) is een afname van 82% zichtbaar

Kortom, alles wijst op een aantoonbaar positieve invloed van goed stookgedrag net een enorm resultaat.

 

Hoe werkt de Zwitserse stookmethode? Stappenplan:

 1. Meet het vochtpercentage van het hout: dit moet tussen de 15 en de 18% liggen.
 2. Zet de luchttoevoer in zijn geheel open.
 3. Plaats het hout volgens de Zwitserse Methode. Plaats twee of drie blokken hout plat op de stookbodem, met de gekloofde zijde naar boven. Eventueel legt u nog enkele grote blokken met de gekloofde zijde hier bovenop.
 4. Plaats een aantal kleine houtjes kruislings op het hout. 
 5. Leg vervolgens een aanmaakblokje bovenop het aanmaakhout.
 6. Steek met een lange kaarsenaansteker het aanmaakblokje aan.
 7. Laat de deur op een kiertje staan voor ongeveer vijf minuten.
 8. Sluit de deur van de kachel wanneer het aanmaakhout goed vlam heeft gevat.
 9. Laat de kachel rustiger branden zodra deze goed op temperatuur is. Dat doet u door de zuurstoftoevoer te minimaliseren en de luchtschuif dichter te zetten.

  Let op! Zet de zuurstoftoevoer nooit helemaal dicht. Uw vuur krijgt dan geen zuurstof meer en zal dan doven.
 10. Als u de kachel wilt uitzetten zet u de zuurstoftoevoer helemaal open. Zo voorkomt u onnodige aanslag in uw kachel. Als de kachel helemaal is afgekoeld sluit u de luchttoevoer volledig.

  Bijvullen: open de deur van uw kachel en vul de kachel met nieuw hout. Verplaats het as naar achteren en leg het nieuwe blok hout voor in de kachel. Zo zal het nieuwe houtblok rustiger ontbranden.

Meld u aan voor de gratis stookavond bij Harlekijn

Bij Harlekijn haarden en kachels helpen wij u graag bij het verantwoord stoken van uw houtkachel. Kom daarom naar onze GRATIS stookavond. Hier leert u onder toeziend oog van een van onze experts hoe u het maximale uit uw houtkachel haalt. Leren stoken? Laat uw naam achter op het aanmeldformulier en wij nemen contact met u op. Meld u hier aan voor een van onze stookavonden!

Check de 4 pijlers voor u hout gaat stoken

Naast de manier van stoken, zijn er nog een aantal zaken waar u op moet letten bij het stoken van uw houtkachel of houthaard. Check daarom de 4 pijlers voordat u hout gaat stoken.

Al onze houtkachels en houthaarden voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Dit zijn gekeurde toestellen die voldoen aan strenge eisen op het gebied van milieu. Laat u uw kachel installeren door Harlekijn Haarden & Kachels? Dan bent u verzekerd van een gecertificeerde, juiste installatie. De juiste brandstof voor een volledige verbrandig is droog, onbewerkt hout. Hebben alle 4 de pijlers de check doorstaan? Dan staat niets u meer in de weg om te genieten van een schitterend houtvuur. Wij wensen u veel stookplezier toe.