Er gaat niets boven het vuur van een houtkachel. Maar dan wel een moderne kachel die voldoet aan EcoDesign 2022. Waarom is een EcoDesign kachel zo belangrijk? Wij leggen het graag uit!

EcoDesign 2022 houtkachels bij Harlekijn

U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat wanneer u een oud kacheltje van Marktplaats koopt, dit niet bijdraagt aan het milieu. Om te werken aan schonere lucht is in 2022 de EcoDesign van kracht geworden in Europa. Bij Harlekijn Haarden & Kachels pleiten we al jaren voor schonere kachels en vindt u al geruime tijd alleen nog maar EcoDesign kachels in ons assortiment.

EcoDesign 2022 geldt zowel voor pelletkachels als houtkachels. Op dit artikel gaan we met name in op houtkachels. Wilt u meer weten over onze EcoDesign pelletkachels? Neem contact op met onze Haard en interieur designers, zij geven graag antwoord op uw vragen.

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Harlekijn? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Hoe spelen wij in op deze wetgeving?

EcoDesign 2022 is onderdeel van de ErP richtlijn dat moet zorgen voor betere luchtkwaliteit. Verouderde houtkachels maken gebruik van verouderde technieken waarbij minder wordt gelet op de uitstoot. Om voor verbetering te zorgen, mogen alleen nog EcoDesign houtkachels verkocht worden, die voldoen aan strenge milieu-eisen. Zo mogen kachels nog maar 40 miligram fijnstof per kubieke meter uitstoten en moeten ze een rendement halen van tenminste 75%. Wist u dat een open gestookte haard een rendement heeft van maar 10 tot 20%? Wilt u genieten van een houtvuur? Doe dat dan in een moderne haard die voorzien is van de nieuwste technieken.

Ontdek onze EcoDesign houtkachels

Welke houtkachel mag nog?

Waar moet een houtkachel aan voldoen? Wanneer voldoet een houtkachel aan EcoDesign 2022? Bij Harlekijn Haarden & Kachels vindt u alleen maar EcoDesign kachels. Zo kunt u nooit een verkeerde keuze maken. Met merken als Kalfire, DRU, Dik Geurts en Spartherm is er altijd een houtkachel of houthaard te vinden die aansluit bij uw wensen en stijl. Gaat u voor een fronthaard waarbij u frontaal zicht heeft op het sfeervolle vlammenspel? Of past een hoekhaard, driezijdige haard, tunnelhaard of vrijstaande houtkachel beter?

Meest milieuvriendelijke houtkachel

EcoDesign 2022 houtkachel Kalfire

Kalfire W85/40F EcoDesign 2022 front houthaard

De Kalfire W85/40F is een moderne fronthaard die voorzien is van de nieuwste technieken. Het geheim van de schone ruit is een innovatie van Kalfire die jaren geleden ontwikkeld is. Alle houthaarden laten continu een smalle strook lucht voor het glas naar beneden vallen. Deze luchtstroom hout uw ruit schoon. Dankzij de liftdeur is deze Kalfire EcoDesign houtkachel ook nog eens heel eenvoudig in gebruik.

Dik Geurts Instyle Corner Slim 660/495

De Corner Slim Line is een moderne hoekhaard van Dik Geurts. Uniek aan deze haard is het onbelemmerde vuurzicht. Het glas is in de hoek tegen elkaar geplaatst, zodat u niet tegen een metalen rand aankijkt. U kunt genieten van een schitterend vuurzicht. En dat is toch wat u wilt? Laat de Dik Geurts Corner Slim Line uw kamer verwarmen en geniet van de gezellige sfeer van een houthaard. Met een rendement van meer dan 75% maakt u een bewuste keuze. De draaideur maakt het eenvoudig om hout bij te vullen. 

Vrijstaande EcoDesign kachel van Contura

De Contura 556 is bij veel mensen favoriet. Dat is niet moeilijk te begrijpen. Deze houtkachel bezit namelijk veel aantrekkelijke eigenschappen en het formaat past goed in verschillende interieurs. De grote ruiten laten veel vuur zien. Het schitterende vlammenspel danst de kamer binnen. Dat betekent optimaal genieten. Niet alleen van vuur, ook van warmte.De Contura 556 kunt u samenstellen zoals u wilt. Er zijn (bijna) eindeloze variaties te bedenken en zo kunt u de kachel helemaal laten aansluiten op uw wensen. 

Contura 556 EcoDesign 2022

EcoDesign houtkachel: Waar moet u nog meer op letten?

En dan heeft u zo’n mooie, moderne EcoDesign houtkachel in uw woning. Is dat voldoende? U kunt zelf ook nog uw steentje bijdragen. Bij het stoken van een houtkachel is het goed om te letten op de volgende pijlers:

  • EcoDesign houtkachel
  • Gecertificeerde installatie
  • De juiste brandstof
  • Verantwoord stookgedrag

Wanneer u een EcoDesign kachel door Harlekijn Haarden & Kachels laat plaatsen, bent u verzekerd van een juiste installatie. Zo voldoet u in 1 klap aan de eerste twee pijlers. Over de derde en vierde pijler vertellen wij graag meer tijdens onze stooktraining. Bij aankoop van een EcoDesign houtkachel krijgt u namelijk een stooktraining cadeau. Tijdens deze avond vertellen onze adviseurs meer over de juiste brandstof en verantwoord stookgedrag. Wij leren u stoken volgens de Zwitserse methode. Hierbij legt u het meest brandbare materiaal bovenop en ontstaat snel volledige verbranding wat weer zorgt voor een optimaal vuur en geen rookoverlast.  

Lees meer over de Zwitserse Methode

Meer weten over EcoDesign 2022?

Wilt u meer weten over EcoDesign houtkachels? Neem contact op met onze adviseurs. Zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Ook laten wij u graag de EcoDesign houtkachels in onze showroom zien. Dat zijn onder meer de Kalfire W85/40F, Dik Geurts Instyle Corner Slim en de Contura 556. Wij staan voor u klaar.

Neem contact op met Harlekijn