Wanneer u hout stookt in uw houthaard of houtkachel, is het heel belangrijk dat het hout droog genoeg is. Waarom droog haardhout? Dat leggen we u graag uit in dit blogbericht.

Waarom moet haardhout droog zijn?

Om een goed vuur te krijgen, is goed hout essentieel. Wanneer verkeerd hout wordt gebruikt, bijvoorbeeld te nat hout, blijft de temperatuur in de haard te laag en is de kans groot dat er een laag roet en teer ontstaat in de verbrandingskamer en op de ruit. Het hout is dan te vochtig en er is te weinig trek.

Lees hier hoe u beter stookt

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Harlekijn? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Waar moet haardhout aan voldoen?

Haardhout moet aan een aantal voorwaarden voldoen voordat het de kachel ingaat. Wanneer u stookt met verkeerd hout, stookt u niet verantwoord. De belangrijkste voorwaarde is dat het hout goed droog is. Daarnaast zijn er ontzettend veel soorten hout waar u uit kunt kiezen. Wanneer u uw kachel of haard wilt stoken, kunt u niet alle soorten hout gebruiken. Om het overzichtelijk te maken, vindt u hieronder een overzicht waar uw hout aan moet voldoen.

 • Voldoende droog hout met een vochtpercentage tussen de 12 en 18%
 • Geperst hout (houtbriketten)
 • Gekloofd hout (van loofbomen, els, berk, essen, beuk, eiken)

Waarom moet haardhout droog zijn?

Wat mag niet?

 • Behandeld hout
 • Hout wat met verduurzamingsproducten is behandeld
 • Geverfd of gelakt hout
 • Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex
 • Kunststoffen
 • Restafval
 • Tropisch hardhout
 • Dennenhout

Hoe weet u of hout droog genoeg is?

Het beste is als haardhout een vochtpercentage heeft tussen de 12 en 18%. Het vochtpercentage kunt u op verschillende manieren meten:

 • Met een vochtmeter
 • Door 2 houtblokken tegen elkaar te slaan. Wanneer het dof klinkt, is het hout niet droog genoeg. Als het klinkt of u met een knuppel een bal wegslaat, is het hout waarschijnlijk droog genoeg.
 • Afwasmiddel op het uiteinde van een houtblok smeren. Dan blaast u aan de andere kant van het houtblokken. Wanneer er zeepbellen ontstaan, is het hout droog genoeg.

De meest nauwkeurige manier van de droogte meten, is door het gebruik van een vochtmeter. Bij aankoop van een houthaard of houtkachel ontvangt u van ons een vochtmeter cadeau. Voordat het vocht gemeten kan worden, moet het hout eerst gekloofd zijn. De pinnen van de vochtmeter steekt u in het hout. De vochtmeter zendt radiogolven uit, die worden beïnvloed door de hoeveelheid vocht dat in het hout is opgenomen. Hoe meer vocht, hoe meer radiogolven er worden uitgezonden. Het is een betrouwbaar apparaat dat eenvoudig laat zien of het hout al geschikt is om te stoken. Door meerdere stukken hout uit verschillende delen van de houtstapel te meten, krijgt u een goed beeld van de droogte van het opgeslagen hout.

Met een vochtmeter meet u of hout droog genoeg is.

Hoe droog ik haardhout?

Wanneer u zelf vers hout heeft, is het belangrijk om dit op de juiste manier te drogen. Dit kunt u het beste buiten doen in een luchtdoorlatend houthok. Dus een hok waar de wind ook bij kan. U moet er wel op letten dat de opening van het houthok niet naar de regenkant staat. Anders wordt het hout steeds nat en zal het niet droog genoeg zijn wanneer u wilt stoken. Het helpt ook wanneer het hok zo’n 20 tot 30 cm van de grond ligt en dus beschermd wordt door een dakje.

Hoe droog ik haardhout? In een houthok.

Hoe stook ik droog haardhout?

Wanneer het hout droog genoeg is en een vochtpercentage heeft van 12 tot 18%, kunt u het hout gebruiken om een goed en sfeervol vuur te stoken. Dit doet u het beste door te stoken via de Zwitserse Methode. Het principe van deze methode is dat u tijdens het aanmaken van de houtkachel, het meest brandbare materiaal bovenaan legt. Het voordeel is dat vanaf het begin vrijwel volledige verbranding ontstaat. Ook krijgt u bij aanschaf van een houthaard of houtkachel bij Harlekijn haarden en kachels een stooktraining cadeau. Daar vertellen we u waar stookhout aan moet voldoen en hoe u het beste uw hout kunt stoken.

Bekijk hier onze houthaarden Klik hier voor de showroompagina