Een houtkachel stoot fijnstof uit. Dat is een gegeven. Toch is de ene kachel de andere niet. Ook kunt u door de juiste manier van stoken de uitstoot van fijnstof beperken. Maar hoe vervuilend is een houtkachel precies? Lees meer hierover in dit blogbericht.

Is een houtkachel milieuvriendelijk?

Bent u zich aan het oriënteren op de aankoop van een houtkachel of houthaard? Maar vraagt u zich af hoe vervuilend een houtkachel is? Zoals eerder aangegeven stoot een houtkachel fijnstof uit. Door het hout te branden wordt deze brandstof omgezet in energie. Het vuur geeft een heerlijke warmte af en zorgt voor een gezellige sfeer. Maar ook fijnstof komt vrij. Dus is een houtkachel milieuvriendelijk? Nee, maar u kunt de uitstoot van fijnstof wel beperken.

Klik hier voor onze houthaarden

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Harlekijn? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Het beperken van uitstoot van fijnstof door een houtkachel

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten wanneer u de uitstoot van fijnstof door een houtkachel wil beperken. Dat zijn:

Hoe vervuilend is een houtkachel?

Stook in een EcoDesign houtkachel

Sinds januari 2022 moeten houtkachels voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Dit zijn strenge milieueisen. In deze richtlijnen staat onder andere hoeveel fijnstof een houtkachel mag uitstoten. De houtkachels moeten een rendement van tenminste 75% hebben en de fijnstof uitstoot mag niet meer zijn dan 40mg/m3. In onze showroom voeren we dit beleid al langer, maar u kunt zich voorstellen wanneer u een oude(re) houtkachel heeft, dat de uitstoot van fijnstof meer is. Misschien is het het overwegen waard om een moderne houtkachel te kopen bij Harlekijn haarden en kachels, zodat u zeker weet dat de uitstoot van uw houtkachel voldoet aan de huidige regelgeving. Hoe vervuilend is een houtkachel? Een nieuwe houtkachel is een stuk minder vervuilend dan een ouder model.

Klik hier voor onze houthaarden

Stook via de Zwitserse Methode

Wanneer u de juiste houtkachel heeft, is het zaak om ook op de goede manier te stoken. Dit kan het beste via de Zwitserse Methode. Hierbij wordt het meest brandbare materiaal bovenop gelegd. U stookt dus eigenlijk omgekeerd, van boven naar beneden. Op deze manier heeft u vanaf het begin (bijna) volledige ontbranding. Onnodige rookoverlast wordt voorkomen en de uitstoot van fijnstof sterk verminderd. Hoe het stoken via de Zwitserse Methode precies in zijn werk gaat, leggen we u uit in ons blogbericht.

Lees meer over Zwitsers stoken

Stoken via de Zwitserse Methode

Gebruik het juiste hout

Natuurlijk is het heel belangrijk om te weten hoe u hout moet stoken, maar wist u al dat niet elk houtblok geschikt is om te stoken? De belangrijkste voorwaarde is dat het hout goed droog is. Daarnaast zijn er ontzettend veel soorten hout waar u uit kunt kiezen. Wanneer u uw kachel of haard wilt stoken, kunt u niet alle soorten hout gebruiken. Om het overzichtelijk te maken, vertellen wij u waar uw hout aan moet voldoen. 

 • Voldoende droog hout met een vochtpercentage tussen 12 en 18%
 • Geperst hout (houtbriketten)
 • Gekloofd hout (van loofbomen, els, berk, essen, beuk, eiken)

Wat mag niet? 

 • Behandeld hout
 • Hout wat met verduurzamingsproducten is behandel (geïmpregneerd)
 • Geverfd of gelakt hout
 • Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex
 • Kunststoffen
 • Restafval
 • Tropisch hardhout
 • Dennenhout

Stooktraining cadeau bij aankoop van een haard

Besluit u over te gaan op de aankoop van een houthaard of houtkachel bij Harlekijn haarden en kachels in Beneden-Leeuwen? Dan krijgt u zelfs een stooktraining cadeau! Wij vinden het belangrijk dat iedereen op een goede manier zijn of haar houtkachel stookt. Niet alleen omdat het vuur mooier is bij goed stoken, maar vooral om overlast te voorkomen en fijnstof uitstoot te beperken.

Ontdek onze Ecodesign houtkachels in de showroom

Hoe vervuilend is een houtkachel?

Het is belangrijk om een goede houtkachel te gebruiken om uw hout te stoken. Daarnaast is het heel belangrijk dat u op de juiste manier uw hout stookt. Want hoe vervuilend is een houtkachel nu precies? Dat ligt helemaal aan het soort houtkachel dat u heeft en uw manier van stoken. Wilt u in een goede houtkachel stoken die voldoet aan de EcoDesign richtlijnen? Wilt u op onze stookavond leren stoken via de Zwitserse Methode? Maak een afspraak met één van onze adviseurs en laat u adviseren. Wij kijken graag mee met uw persoonlijke situatie en geven passend en persoonlijk advies.

Bekijk hier onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina