Heeft u wel eens last van rook in de woonkamer tijdens het stoken van uw hout gestookte haard? Dat is in de meeste gevallen een teken dat er iets niet in orde is. Wat is de oorzaak en hoe kunt u rook voorkomen? Wij vertellen u er graag meer over in dit blogbericht. 

Waarom rookt mijn open haard? 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor open haard rooklucht in huis. Een korte opsomming van mogelijke oorzaken vindt u hieronder, mogelijk is het eenvoudiger te verhelpen dan u denkt.

  • Uw rookkanaal kan verstopt zitten. Laat dit controleren door een bedrijf die schoorsteen inspecties doet.
  • Een andere mogelijkheid kan zijn dat er te weinig lucht in de kamer is doordat bijvoorbeeld de afzuigkap in de keuken de lucht uit de ruimte trekt. Dit kunt u eenvoudig testen door een raam open te zetten en kijken of dit invloed heeft.
  • Ook zou het kunnen dat de haard of kachel niet in balans is met het rookkanaal. Door de verbraningstechniek van vooral de hoog renderende houtkachels is een juiste afstemming van het rookkanaal belangrijker dan ooit. Raadpleeg hiervoor uw installatiehandleiding of informeer bij een van onze adviseurs. Er is vrijwel altijd een oplossing mogelijk, vraag het bij twijfel aan onze specialisten.

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Waarom stinkt mijn houtkachel? 

U kunt zich voorstellen dat wanneer er rook in de kamer van de open haard komt, dit een vervelende lucht met zich meebrengt. Wanneer u zich houdt aan hetgeen dat in bovenstaande alinea is beschreven, kan de uitstoot van vervelende geuren al worden geminimaliseerd. Daarnaast is het ook belangrijk dat u het juiste hout gebruikt om te stoken. Stookhout mag niet bewerkt zijn. Wanneer u bewerkt hout verbrandt, leidt dit tot het verbranden van schadelijke stoffen wat ook zorgt voor een vervelende geur. 

Veelvoorkomende problemen met gesloten en open haarden

A. Onvolledige verbranding
          1. Impact op luchtkwaliteit - Er ontstaat meer rookontwikkeling wat een negatieve impact heeft op de luchtkwaliteit. 
          2. Geurproblemen - Door de rookontwikkeling kan er ook een onaangename rookgeur vrijkomen. 
B. Problemen met de schoorsteen
          1. Aanslag en verstoppingen - De kachelruit wordt sneller vies wanneer de schoorsteen niet ieder jaar wordt schoongemaakt. 
          2. Lekkage - Bij slecht onderhoud van de schoorsteen kan lekkage ontstaan. 

Oorzaken van rooklucht in huis 

A. Slechte luchtstroom
          1. Invloed op rookafvoer - Zorg voor een goede ventilatie
          2. Tips voor het verbeteren van de luchtstroom - Let op geblokkeerde ventilatieopening en zorg voor schone luchtfilters. 
B Verkeerd brandstofgebruik
          1. Soorten brandhout - Gebruik gekloofd of geperst hout. Behandeld hout mag niet in de houtkachel!
          2. Voorkomen van rookproblemen door juiste brandstofkeuze - Door de juiste houtsoort te kiezen, worden rookproblemen voorkomen. Zorg hierbij ook voor voldoende droog hout, namelijk hout met een vochtpercentage van maximaal 18%. 

Zorg ervoor dat u de houtkachel op de juiste manier gebruikt.

Waarom slaat rook naar binnen in de houtkachel? 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom rook naar binnen slaat in een houtkachel. Hieronder staan nog enkele mogelijke oorzaken:

  • Verkeerde afstelling van de luchttoevoer - Wanneer u stookt moet u ervoor zorgen dat de luchttoever naar de kachel goed is afgesteld. Te weinig zuurstof kan leiden tot onvolledige verbranding. Daardoor kan meer rook ontstaan. 
  • Windrichting en windkracht - De windrichting en windkracht kunnen invloed hebben op de trek in de schoorsteen. Wanneer de wind recht op de schoorsteen slaat, kan de trek verminderen. Het gebruik van een schoorsteenkap kan helpen om de invloed van de wind te verminderen. Dat is dan ook de reden waarom wij bij installatie altijd kiezen voor een afvoer met schoorsteenkap. 
  • Onvolledige verbranding - Wanneer het hout niet volledig verbrandt, ontstaat er meer rook. Deze rook kan naar binnen slaan. 

Hoe kun je stoken zonder rook?

Rook voorkomen kan door goed onderhoud en goed gebruik van de houtkachel. Door goed stookhout te gebruiken, kan rookontwikkeling worden tegengegaan. Gebruik daarom droog hout met een vochtpercentage tot 18%. Ook helpt het om te stoken via de Zwitserse Methode. Hierbij wordt het meest brandbare hout bovenop gelegd en "omgekeerd" gestookt. Wanneer u een houtkachel bij Harlekijn koopt, krijgt u hierbij ook nog een stooktraining cadeau. 

Lees meer over stoken via de Zwitserse Methode

Stook via de Zwitserse stookmethode.

Wat te doen tegen houtrook in huis?

A. Korte termijn oplossingen
          1. Ventileren van de ruimte
          2. Geurabsorberende middelen
B. Langetermijnoplossingen
          1. Probleemoplossend onderhoud - Zorg voor een goede schoorsteenveger en een DE-erkend bedrijf voor het onderhoud van uw houtkachel of houthaard. 

Onderhoud van de gesloten en open haard

Om optimaal te genieten van een houthaard of houtkachel, is het belangrijk dat het toestel goed wordt onderhouden. Laat tenminste 1 keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend schoorsteenbedrijf. Hiermee voorkomt u vorming van creosoot (een zeer brandbare stof) en daarmee verkleint u het risico op schoorsteenbrand.
Ook op het gebied van houtverbrandingsinstallaties bieden wij aanvullende onderhouds- en servicediensten. Wij bieden deze service alleen aan onze eigen klanten. Zo weten wij zeker dat de installatie juist is en weten we ook de geschiedenis van de haard of kachel. Wij verkopen en plaatsen geen open gestookte haarden. Hier bieden we dan ook geen onderhoud voor aan.  

Lees meer over service van Harlekijn

Het belang van een goede installatie

Bovenstaande staat of valt bij een goede installatie. Wanneer uw houtkachel niet geïnstalleerd is door een betrouwbare partij, is de kans op problemen groter. Laat u daarom adviseren door een DE-erkend bedrijf met gediplomeerde installateurs, zoals Harlekijn. Onze adviseurs geven u persoonlijk en eerlijk advies. Er wordt gekeken naar uw situatie en aan de hand daarvan oplossingen geboden om te voldoen aan uw warmtevraag. Heeft u vragen? Het adviesgesprek is hét moment om deze vragen te stellen. Na de technische controle bij u thuis, staat niets een correcte installatie nog in de weg. Onze monteurs zijn hiervoor opgeleid en weten waar de installatie aan moet voldoen. 

Conclusie

Heeft u problemen met uw houtkachel? De houtkachel rookt veel? Wilt u de houtkachel bijvullen zonder rook? Hangt er een houtkachel geur in huis? Trekt de houtkachel niet goed? In dit artikel leest u meer over de oplossingen. Heeft u na het lezen dé oplossing voor uw probleem niet gevonden? Neem contact op via 0487 - 594 860  en stel uw vraag. We helpen u graag verder.