Heeft u wel eens last van rook in de woonkamer tijdens het stoken van uw hout gestookte haard? Dat is in de meeste gevallen een teken dat er iets niet in orde is. Wat is de oorzaak en hoe kunt u rook voorkomen? Wij vertellen u er graag meer over in dit blogbericht. 

Waarom stinkt mijn open haard? 

Uw houtkachel rookt veel en stinkt daardoor? Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een stinkende haard waarbij de houtkachel rook lekt. Een korte opsomming van mogelijke oorzaken vindt u hieronder, mogelijk is het eenvoudiger te verhelpen dan u denkt.

  • Uw rookkanaal kan verstopt zitten. Laat dit controleren door een bedrijf die schoorsteen inspecties doet.
  • Een andere mogelijkheid kan zijn dat er te weinig lucht in de kamer is doordat bijvoorbeeld de afzuigkap in de keuken de lucht uit de ruimte trekt. Dit kunt u eenvoudig testen door een raam open te zetten en kijken of dit invloed heeft.
  • Ook zou het kunnen dat de haard of kachel niet in balans is met het rookkanaal. Door de verbraningstechniek van vooral de hoog renderende houtkachels is een juiste afstemming van het rookkanaal belangrijker dan ooit. Raadpleeg hiervoor uw installatiehandleiding of informeer bij een van onze adviseurs. Er is vrijwel altijd een oplossing mogelijk, vraag het bij twijfel aan onze specialisten.

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Waarom blijft de rooklucht in huis hangen?

Wanneer een rooklucht eenmaal in huis is, is het lastig om deze volledig weg te krijgen. Voorkomen is beter dan genezen! Zorg voor een goede kwaliteit houtkachel, goed onderhoud en de juiste manier van stoken. Wanneer er een rooklucht in huis hangt, is ventileren een snelle oplossing. Toch zal de bron van het probleem, namelijk de houtkachel, aangepakt moeten worden om rook in de kamer van de open haard tegen te gaan.  

Wat te doen tegen houtrook in huis? 

Zoals eerder genoemd in dit artikel, is het belangrijk om het probleem aan te pakken bij de bron. Laat u ieder jaar netjes uw schoorsteen vegen? Stookt u hout via de Zwitserse Methode? Heeft u een houtkachel die voldoet aan de EcoDesign richtlijnen? Wanneer u niet op alle vragen met "Ja" kunt antwoorden, zal daar waarschijnlijk het probleem liggen. Zorg ervoor dat uw antwoord op alle vragen ja is en geniet van een houtkachel zonder rook of overlast.  

Gebruik van de open haard

Het is belangrijk dat u de houthaard of houtkachel goed gebruikt. Heeft u nog een ouderwetse open haard (zonder ruit) in uw woning? Dan is het niet vreemd dat u last heeft van een houtkachel geur in huis! Een open gestookte haard ziet er gezellig uit, maar is niet meer van deze tijd. Doordat het gaat om een kachel zonder ruit, is het rendement. Wist u dat het rendement van een open gestookte haard op zo'n 15% ligt? Vergelijk dit met een moderne EcoDesign houtkachel uit ons assortiment waarbij de kachels een rendement hebben van tenminste 75%. Een wereld van verschil! 

Zorg ervoor dat u de houtkachel op de juiste manier gebruikt.

Het kiezen van het juiste hout

Rook voorkomen kan door goed onderhoud en goed gebruik van de houtkachel. Door goed stookhout te gebruiken, kan rookontwikkeling worden tegengegaan. Gebruik daarom droog hout met een vochtpercentage van 12 tot 18%. Daarnaast is het belangrijk dat er geen behandeld hout wordt gebruikt, dus gekloofd hout (van loofbomen, els, berk, essen, beuk of eiken). Ook helpt het om te stoken via de Zwitserse Methode. Hierbij wordt het meest brandbare hout bovenop gelegd en "omgekeerd" gestookt. Wanneer u een houtkachel bij Harlekijn koopt, krijgt u hierbij ook nog een stooktraining cadeau. 

Lees meer over stoken via de Zwitserse Methode

Stook via de Zwitserse stookmethode.

Het belang van onderhoud

Om optimaal te genieten van een houthaard of houtkachel, is het belangrijk dat het toestel goed wordt onderhouden. Laat tenminste 1 keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend schoorsteenbedrijf. Hiermee voorkomt u vorming van creosoot (een zeer brandbare stof) en daarmee verkleint u het risico op schoorsteenbrand.
Ook op het gebied van houtverbrandingsinstallaties bieden wij aanvullende onderhouds- en servicediensten. Wij bieden deze service alleen aan onze eigen klanten. Zo weten wij zeker dat de installatie juist is en weten we ook de geschiedenis van de haard of kachel. Wij verkopen en plaatsen geen open gestookte haarden. Hier bieden we dan ook geen onderhoud voor aan.  

Lees meer over service van Harlekijn

Hoe vaak moet mijn schoorsteen geveegd worden? 

Houtkachel trekt niet goed en daardoor komt rook in de kamer van de open haard? Dan is het waarschijnlijk te lang geleden dat de schoorsteen is geveegd. Wij adviseren om tenminste 1 keer per jaar uw schoorsteen te laten vegen door een professionele schoorsteenveger. Bent u een fervent stoker? Dan is het goed om vaker uw haard te laten vegen. Wanneer u uw houtkachel stookt, kan er namelijk creosoot ontstaan in de schoorsteen. Als deze niet regelmatig wordt verwijderd, kan er rook in de kamer komen en zelfs een schoorsteenbrand! 

Lees hier meer over schoorsteen vegen 

Conclusie

Heeft u problemen met uw houtkachel? De houtkachel rookt veel? Wilt u de houtkachel bijvullen zonder rook? Hangt er een houtkachel geur in huis? Trekt de houtkachel niet goed? In dit artikel heeft u meer gelezen over de mogelijke oplossingen. Heeft u na het lezen dé oplossing voor uw probleem niet gevonden? Neem contact op via 0487 - 594 860  en stel uw vraag. We helpen u graag verder.   

Klik hier voor onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina