Wanneer u een houtkachel of houthaard heeft, moet u ook regelmatig uw schoorsteen laten vegen. Hoe vaak moet u de schoorsteen laten vegen? Normaal gesproken is 1 keer per jaar voldoende. Let wel op dat u een betrouwbare schoorsteenveger kiest!

Is het verplicht om je schoorsteen te laten vegen?

In Nederland is het niet wettelijk verplicht om de schoorsteen te laten vegen. Wel moet u al het redelijke doen om schade te voorkomen aan uw woning. Verzekeraars in Nederland stellen meestal de eis dat er goed onderhoud heeft plaatsgevonden aan de schoorsteen. Wanneer u ervoor kiest om uw schoorsteen niet te laten vegen, wordt de kans op een schoorsteenbrand iedere maand groter. De gemiddelde kosten voor het vegen van een schoorsteen ligt tussen de € 40,- en € 100,- per rookkanaal. Jammer om voor die prijs een schoorsteenbrand te riskeren. Wist u dat schoorsteenbranden één van de meest voorkomende redenen is waarom de brandweer moet uitrukken?

Vraag ons Installatie en Onderhoud Magazine aan

Wilt u meer weten over Installatie en Onderhoud van Harlekijn? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Waarom is het beter om uw schoorsteen te laten vegen?

Wanneer u hout stookt in een vrijstaande houtkachel of inbouw houthaard gaan de rookgassen via de schoorsteen naar buiten. Bij een schone schoorsteen kunnen de rookgassen sneller wegtrekken en brandt het vuur het mooiste. Wanneer u een keer met (te) nat hout stookt, blijft er creosoot achter in het rookkanaal. Creosoot is een brandbare, teerachtige substantie en ontstaat door roetaanslag. Niet verbrande deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal waardoor het rookkanaal (deels) verstopt kan raken. Creosoot is de veroorzaker van schoorsteenbranden. Jaarlijks vinden er zo’n 2000 schoorsteenbranden plaats in Nederland. Niet nodig wanneer op de juiste manier gestookt wordt en de u de schoorsteen laat vegen.

Creosoot is veroorzaker van veel schoorsteenbranden.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

In principe is het mogelijk om zelf uw schoorsteen te vegen. Maar wanneer u dit laat doen door een erkende schoorsteenveger, weet u zeker dat het goed gebeurt. Zelf uw schoorsteen vegen kan via een reinigingsblok of door de roetresten los te schuren met een schoorsteenborstel. De schoorsteen kan gereinigd worden vanaf onderaan de schoorsteen met een speciale metalen of nylonborstel op een stok. Ook kan het van buitenaf (op het dak) met een borstel die bevestigd is aan een kabel waar een gewicht aan hangt. De zwarte bol met staalborstels kunt u in de schoorsteen laten zakken en op en neer bewegen. Het is hierbij heel belangrijk dat u een goede ladder gebruikt, die gezekerd is aan het huis zodat deze niet kan omvallen. U moet weten hoe u het rookanaal goed reinigt, zodat u de schoorsteen weer met een gerust hart kunt gebruiken. Als u deze kennis niet heeft, dan is het verstandiger om de schoorsteen te laten vegen door een professionele schoorsteenveger.

Hoe vaak moet u de schoorsteen laten vegen?

Normaal gesproken is het voldoende om één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Wanneer u de houtkachel als hoofdverwarming gebruikt, is het verstandig om vaker de schoorsteen te laten vegen.

Laat tenminste 1 keer per jaar de schoorsteen vegen.

Hoe vind ik een goede schoorsteenveger?

Wij adviseren u om een schoorsteenveger in de buurt te zoeken. Deze persoon kent de omgeving en heeft er belang bij zijn goede naam en faam hoog te houden. Voor de regio Gelderland werken wij samen met Schoorsteenveegbedrijf Haan uit Millingen aan de Rijn. Heeft u een kennis met een houthaard? Vraag hem/haar naar zijn/haar ervaringen. Vaak werkt mond-tot-mond reclame het beste. 

Let op: Er zijn een groot aantal oplichters actief op het gebied van schoorsteenvegen. Bekijk websites goed en lees ook de kleine lettertjes! Wij kennen voorbeelden van websites waarbij genoemde prijzen exclusief BTW zijn. Maar ook dat de genoemde prijzen van het vegen van een rookkanaal gaat per meter. Deze partijen worden vaak ook bovenaan getoond in Google. 

Bekijk hier onze houthaarden Klik hier voor de showroompagina