Levendige vlammen verlichten de kamer met een magische gloed. Het vuur verwarmt de kamer en creëert een sfeer van genegenheid en openheid. Een eigentijdse houtkachel is een echte sfeermaker in huis.

Hoe steek je het beste een houtkachel aan?

Om optimaal te genieten van een sfeervol vuur en heerlijke warmte, is het belangrijk om op een goede maner hout te stoken. Niet alleen ontstaat het mooiste vuur, maar ook wordt rookontwikkeling geminimaliseerd. Wij geven u graag houtkachel aansteken tips. Want hoe kunt u eigenlijk het beste hout stoken? Dat doet u via de Zwitserse Methode. Daarbij wordt het meest brandbare materiaal bovenop gelegd. Het vuur wordt van bovenaf aangestoken. De Zwitserse Methode wordt dan ook wel omgekeerd stoken genoemd. 

Lees meer over stoken via de Zwitserse Methode

Waarom hout van boven aansteken?

De houtkachel aansteken doet u via de Zwitserse Methode aan de bovenkant van de houtstapel. Zo ontstaat het snelste volledige ontbranding en dus het best vuur. Bij de Zwitserse Methode legt u twee of drie houtblokken plat op de bodem, met de gekloofde kant naar boven. Daarbovenop kunt u nog enkele grote blokken leggen op dezelfde manier. Op de grote blokken legt u kleine houtjes kruislings op elkaar. Vervolgens komen daar enkele aanmaakblokjes op. Deze aanmaakblokjes steekt u aan met een lange lucifers en het genieten kan beginnen! 

Houtkachel aansteken.

Hoe krijg je een houtkachel aan zonder aanmaakblokjes? 

Wij adviseren om als aanmaakmateriaal aanmaakblokjes te gebruiken. Deze zijn te koop in bouwmarkten, maar ook in supermarkten. Bouwmarkten en supermarkten zijn 's avonds ook open, dus eenvoudig om even een setje aanmaakblokjes te kopen wanneer deze op zijn. Heeft u geen aanmaakblokjes en wilt u toch een houtvuur stoken? Dan kunt u kiezen om houtkrullen te gebruiken, houtwol of droge takjes en twijgen. Belangrijk is dat deze goed droog zijn! 

Verantwoord Verwarmen met een houthaard

Bovenstaande alinea's gingen voornamelijk over kennis van de stoker. Toch gaan er nog een aantal zaken aan vooraf voordat er gestookt kan worden. Er moet een goede houtkachel gekocht worden en deze moet op de juiste manier geïnstalleerd worden. Harlekijn is een DE-erkend bedrijf. Wanneer u kiest voor een haard of kachel van Harlekijn, bent u verzekerd van een kwaliteitstoestel en een installatie die voldoet aan de regelgeving. 

Onze toestellen zijn voorzien van de modernste technieken en maken verantwoord hout stoken mogelijk. Belangrijk is om hierbij te letten op de volgende pijlers:
• Geschikte brandstof
• Gekeurd toestel
• Gecertificeerde installatie
• Juist stookgedrag

Beste houtsoort voor de houtkachel

Er zijn ontzettend veel soorten hout, maar niet alle soorten en afmetingen zijn geschikt om te stoken. Wat is goed haardhout? Het gebruik van verkeerde brandstoffen leidt tot een hoge uitstoot van emissie en veroorzaakt buurtoverlast en milieuschade. Belangrijk is om droog hout te stoken. Wat is het beste hout om te stoken? 

Wat mag wel:
• Gekloofd hout (geen dennenhout) en afvalhout
(onbehandeld)
• Geperst hout
• Houet met een vochtpercentage tussen 15 en 18%

Wat mag niet:
• Behandeld hout en tropisch hardhout
• Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex etc.
• Kunststoffen
• Restafval
• Nat of te vochtig hout

Lokale warmte met een houtgestookte haard of kachel

Een houtgestookte haard of kachel valt onder lokale verwarming. Wanneer u kiest voor een kachel met hoog rendement, weet u dat u op een verantwoorde manier kunt genieten van warmte en sfeer. De warmte wordt verspreid in de ruimte waar de kachel staat. Een hout gestookt toestel is een perfecte aanvulling op uw vloerverwarming door middel van een warmtepomp of (hybride) cv-ketel. Groot voordeel aan een haard of kachel is dat deze snel en efficiënt warmte afgeeft. 

Klik hier voor onze houtkachels

Alle houtkachels ‘EcoDesign Ready’

Ons aanbod houtkachels verandert met de tijd mee en de fabrikanten blijven innoveren. Onze toestellen zijn allemaal ‘EcoDesign Ready’, dat betekent dat ze voldoen aan de strenge eisen die sinds 2022 van kracht zijn. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst!

Gecertificeerde installatie

Om optimaal te genieten van uw kachel of haard wordt het toestel geïnstalleerd door Harlekijn als DE-erkend bedrijf. Onze mensen beschikken over actuele kennis en regelgeving omtrent haarden en kachels. Bij een vakkundige installatie wordt met alle omstandigheden rekening gehouden, waardoor overlast voorkomen  wordt en waarbij veiligheid voorop staat.

Verantwoord hout stoken met Van Manen.

Juist stookgedrag voor het mooiste houtvuur

Als stoker heeft u een belangrijke rol als het gaat om een verantwoord houtvuur. U bent degene die het toestel bedient en zorgt voor het vuur. Hoe stook je een houtkachel? Welk hout mag niet in de houtkachel? En wat is het beste hout om te stoken? Wij helpen u graag bij het verantwoord stoken van een houtvuur en geven u graag houtkachel aansteken tips. Daarom organiseren wij ook stookavonden voor onze klanten. Tijdens deze avonden leggen wij de theorie van de Zwitserse  Methode uit aan de hand van een presentatie en brengen die in de showroom samen met u in de praktijk. Ook is er voldoende ruimte voor vragen over het gebruik van uw haard of kachel. Zo leert u precies waar u op moet letten en kunt u thuis genieten van de sfeer en warmte van uw eigen houthaard.

Bezoek onze veelzijdige showroom

Wilt u meer weten over ons uitgebreide assortiment houtkachels? Bezoek dan onze showroom. Onze adviseur voorziet u graag van meer informatie. De koffie staat klaar. 

Bekijk hier onze houthaarden Klik hier voor de showroompagina