Met een pelletkachel kunt u genieten van echt vuur en een eenvoudige bediening. Zomaar even twee voordelen. Wel is er een rookkanaal nodig, wat misschien een nadeel is. Twijfelt u over een pelletkachel? Lees in dit blogbericht over de voor- en nadelen van een pelletkachel.  

Lees meer over de voor- en nadelen van een pelletkachel

Wanneer u op zoek bent naar een haard of kachel voor uw woning, heeft u keuze uit verschillende brandstoffen. Hout en gas zijn nog steeds het meest populair. Maar bent u op zoek naar iets anders? Dan kunt u kiezen voor een elektrische haard, bio-ethanol haard of pelletkachel. In dit blogbericht vertellen we u meer over de voor- en nadelen van een pelletkachel, zodat u een afgewogen keuze kan maken voor de beste haard in uw woning.

In onze 1.500 m2 showroom vindt u diverse pelletkachels opgesteld. Een pelletkachel is eenvoudig te bedienen en kan in de meeste gevallen geprogrammeerd worden. Zo kunt u zelf aangeven wanneer de kachel aan moet slaan. Wilt u na een lange werkdag thuiskomen in een warme woning? Dat kan uitstekend met een pelletkachel! Ook het bijvullen van het reservoir is heel eenvoudig.

Pelletkachels bij Harlekijn

Voor- en nadelen pelletkachel bij Van Manen

Vrijstaande pelletkachels van Rika en Nordic Fire

U vindt bij ons vrijstaande pelletkachels in allerlei soorten en maten van de merken Rika en Nordic Fire. Bij Rika kunt u kiezen uit minimalistische kachels zoals de Rika Livo of juist meer opvallende modellen zoals de Rika Roco. Een echte designkachel. Liever een rond model? Dan kiest u voor de Rika Cosmo. De pelletkachels van Rika zijn uniek en overtuigend, solide handwerkkunst met oog voor design. De eenvoudige bediening via het touchplay is zeker één van de voordelen van de pelletkachel.

Voordelen pelletkachel van Nordic Fire

De pelletkachels van Nordic Fire zijn kostenbesparend, comfortabel en ook zeer eenvoudig in gebruik. Nordic Fire zet met zijn innovaties grote stappen op het gebied van pelletkachels. Ze zijn vooruitstrevend qua ontwerp, maar zeker ook qua toegepaste technieken. Met een stille pelletkachel van Nordic Fire geniet u eenvoudig en snel van een heerlijke warmte en een sfeervol vuur. De pelletkachels hebben een rendement rond de 90%. Dat betekent dat deze vallen onder de hoogste rendementsklasse. Dat is nog eens duurzaam genieten!  

In een pelletkachel worden pellets verbrandt. Dat zijn korrels die gemaakt zijn van organisch restmateriaal zoals zaagsel of snoeiafval. Dus een hernieuwbare grondstof! Het is belangrijk dat u kiest voor lichte pellets die gemaakt zijn van 100% naaldhout. Vrijwel alle pellets zijn voorzien van diverse keurmerken. Let op dat u kiest voor pellets die tenminste 2 keurmerken hebben zoals EN-Plus, A1 en DIN-Plus.

Geschikte pellets voor de kachel

Geschikte pellets voor de pelletkachel

Voor-en nadelen pelletkachel

Om het voor u overzichtelijk te maken, hebben we de voordelen van een pelletkachel even onder elkaar gezet.

Voordelen pelletkachel:

  • Eenvoudige bediening
  • Hoog rendement
  • Hernieuwbare grondstof
  • Echt vuur
  • Optimale verbranding
  • Geen gasaansluiting nodig
  • Voordelig als bijverwarming
  • Relatief goedkope brandstof
  • Maar 0,5% as (eens in de week aslade legen. As is goed voor de tuin op het gras en in planten. Zorgt voor vruchtbare aarde)
  • Pellets meteen klaar voor gebruik

Duurzaam genieten met een pelletkachel 

Pellets zijn gemaakt van organisch restmateriaal en daarmee een hernieuwbare grondstof. Wist u dat de meeste pelletkachels een rendement hebben rond de 90% en daarmee vallen in de hoogste rendementsklasse? Dat betekent dat 90% van de energie die de kachel nodig heeft om te branden, wordt omgezet in warmte. Daarmee kunt u duurzaam genieten.

Pelletkachel aansluiten in een gasloze woning

Heeft u een gasloze woning of wilt u liever geen gashaard in uw woning? Ook dan kunt u kiezen voor een pelletkachel. Wel moet een pelletkachel aangesloten worden op de elektriciteit. Door te kiezen voor Harlekijn Haarden & Kachels weet u zeker dat de pelletkachel op de juiste manier geïnstalleerd wordt. Onze monteurs zijn op de hoogte van de laatste regelgeving en zorgen voor een goede installatie met het rookkanaal door de nok van de woning.

Nadelen pelletkachel is minder sfeervol

Nadelen pelletkachel op een rijtje

Kleven er dan geen nadelen aan een pelletkachel? Voor vrijwel iedere haard of kachel zijn voor- en nadelen te noemen. Zo ook voor een pelletkachel. Daarom hebben wij ook een opsomming gemaakt met de nadelen van een pelletkachel.

Nadelen pelletkachel:

 • Uitstoot van fijnstof
 • Afvoer door de nok van het huis
 • Droge opslag nodig voor pellets
 • Reservoir regelmatig bijvullen
 • Minder charme dan houtkachel
 • Regelmatig onderhoud
 • Elektriciteit nodig

Lees meer over de nadelen van de pelletkachel

Wanneer u op zoek bent naar een kachel met écht vuur, kunt u kiezen voor een pelletkachel. Toch wanneer u het vlammenspel van een houtkachel vergelijkt met het vuur van de pelletkachel, ziet u weldegelijk verschil. Het vuur van een pelletkachel heeft minder charme. Een pelletkachel is namelijk in eerste instantie geproduceerd voor de heerlijke warmte.

Wat ook als nadeel gezien kan worden is het bijvullen van het reservoir. Slimme pelletkachels geven aan wanneer de pellets moeten worden bijgevuld. Bij een kleiner reservoir moet dit natuurlijk vaker gebeuren dan bij een grotere variant. In onze showroom laten we u graag de verschillende mogelijkheden zien.

Voordelen van een pelletkachel

Bekijk onze pelletkachels in de sfeervolle showroom

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van de pelletkachel? Maak een afspraak met één van onze adviseurs en laat u informeren. Neem een kijkje in onze showroom en laat u inspireren door de diverse opstellingen. Ook vindt u verschillende pelletkachels opgesteld. In onze showroom kunt u het beste beoordelen of een pelletkachel de juiste keuze is voor u. En heeft u nog vragen? Dan staan wij voor u klaar! Wij hopen u binnenkort te mogen begroeten in onze uitgebreide showroom in Beneden-Leeuwen.

Klik hier voor onze pelletkachels Ga naar de showroompagina