Mag de rookafvoer van een kachel door de muur? Dat hangt er vanaf wat voor type toestel wordt aangesloten. De afvoer van een pelletkachel en houtkachel mag bijvoorbeeld niet door de muur, maar die van een gashaard of propaanhaard wel. We vertellen u er meer over in dit blogbericht.

Wat is een rookafvoer?

Wanneer u kiest voor het plaatsen van een haard of kachel, moet deze in de meeste gevallen voorzien worden van een rookafvoer. Tijdens het verbrandingsproces komen namelijk rookgassen vrij, die moeten worden afgevoerd. Een rookafvoer zorgt ervoor dat deze rookgassen op een veilige manier naar buiten worden geleid. 

Waarom is een goede afvoer belangrijk?

Een goede afvoer is nodig om op een veilige manier te kunnen stoken. Ook is een goede afvoer nodig om de "trek" in de haard of kachel te stimuleren. Dat betekent dat op de goede manier de rookgassen worden afgevoerd en zuurstof wordt aangevoerd. Een vuur heeft namelijk ook zuurstof nodig om te kunnen branden. Een goede rookafvoer zorgt voor een efficiënte verbranding in de kachel. Wanneer rook niet goed wordt afgevoerd, kan dit leiden tot onvolledige verbranding wat u uiteindelijk terugziet in een hoger brandstofverbruik en mogelijk meer emissies. Een slechte afvoer kan zorgen voor meer creosoot in de kachel (bij een houtkachel). Creosoot is een teerachtige substantie dat kan leiden tot schoorsteenbranden. Ook helpt een goede afvoer om de kachel in goede conditie te houden. Dus kort gezegd is een goede rookafvoer cruciaal om de volgende redenen:

1. Veiligheid
2. Efficiënte verbranding
3. Brandpreventie
4. Behoud van de kachel

Vraag ons Installatie en Onderhoud Magazine aan

Wilt u meer weten over Installatie en Onderhoud van Harlekijn? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Soorten kachels en bijbehorende rookafvoeren

Afvoer door de nok van de woning? Door de gevel? Of is een rookafvoer helemaal niet nodig? Het ligt aan het type haard dat u kiest.

Pelletkachel en houtkachel - Bij een pelletkachel en houtkachel moet de afvoer door de nok van de woning. Het rookkanaal gaat dus van de locatie van de haard, helemaal naar boven om de rookgassen af te voeren.
Gashaard en propaanhaard - De afvoer van een gashaard en propaanhaard mag in de meeste gevallen door de gevel of bijvoorbeeld door het dak van een uitbouw. Wel wordt hierbij rekening gehouden met de locatie van ramen (van bijvoorbeeld de buren). 
Elektrische haard - Een elektrische haard heeft geen rookafvoer nodig.
Bio-ethanol haard - In ons assortiment vindt u bio-ethanol haarden van Planika en Element4. De haarden van Planika zijn open en hiervoor is geen rookafvoer nodig. De bio-ethanol haarden van Element4 zijn gesloten en daarom adviseren wij om bij deze haarden wel een rookafvoer te plaatsen. Door de gevel of het plafond van een uitbouw is hierbij voldoende. Belangrijk bij bio-ethanol haarden is sowieso een goede ventilatie van de ruimte. 

Ontdek hier onze haarden en kachels

Installatie van een rookafvoer

Wanneer u het gesprek aangaat met één van onze adviseurs, zal ook worden aangegeven welke rookafvoer geplaatst zal worden bij uw gekozen haard of kachel. Er wordt een installatiedatum gepland en op die dag zullen onze monteurs de haard of kachel installeren met het daarbij behorende rookkanaal. Onze monteurs zijn allemaal gecertificeerd en zorgen voor een juiste en veilige installatie van de rookafvoer. Zo weet u zeker dat u optimaal kunt genieten van een sfeervol vuur. 

Installatie van een rookafvoer.

Onderhoud van een rookafvoer

Heeft u een haard of kachel gekocht bij Harlekijn? Dan kunt u bij ons ook terecht voor de service en onderhoud van de rookafvoer. Onze monteurs zijn CO-vrij gecertificeerd, dat betekent dat zij de controle voor een gashaard of gaskachel volledig voor hun rekening mogen nemen. Bij een houthaard of houtkachel is het belangrijk dat de schoorsteen tenminste 1 keer per jaar wordt geveegd door een professionele schoorsteenveger. Dit draagt bij aan het verminderen van de opbouw van roet en creosoot in de rookafvoer. Het helpt hierbij ook om goed, droog hout te gebruiken. Wanneer u (te) nat hout stookt met een vochtpercentage boven de 18%, is dit niet goed voor de afvoer en zal de vorming van roet en creosoot sneller gaan dan wanneer u hout stookt met een vochtpercentage tussen de 12 en 18%. 

Lees hier meer over het belang van een schoorsteenveger

Meer weten over onze kachels met afvoer? 

Bent u geïnteresseerd in een haard of kachel, maar wilt u meer weten over de installatie bij u thuis? Maak een afspraak via 0487 - 594 860. Onze adviseur vertelt u graag meer over de mogelijkheden bij u thuis. In onze showroom zijn diverse haarden en kachels (brandend) opgesteld. Laat u verrassen door onze ruime showroom in Beneden-Leeuwen. Wij helpen u graag! 

Klik hier voor onze kachels Klik hier voor de showroompagina