Mag de rookafvoer van een kachel door de muur? Dat hangt er vanaf wat voor type toestel wordt aangesloten. De afvoer van een pelletkachel en houtkachel mag bijvoorbeeld niet door de muur, maar die van een gashaard of propaanhaard wel. We vertellen u er meer over in dit blogbericht.

Welke afvoer bij welk type haard?

Afvoer door de nok van de woning? Door de gevel? Of is een rookafvoer helemaal niet nodig? Het ligt aan het type haard dat u kiest. Bij een pelletkachel en houtkachel moet de afvoer door de nok van de woning. Het rookkanaal gaat dus van de locatie van de haard, helemaal naar boven om de rookgassen af te voeren. Bij een gesloten gashaard is dit niet nodig. Hierbij volstaat een afvoer door de gevel, maar de afvoer kan bij een uitbouw bijvoorbeeld ook omhoog. Wel moet rekening worden gehouden met ramen. Natuurlijk kijkt onze adviseur hiernaar tijdens het adviesgesprek. Een elektrische haard heeft geen afvoer nodig. Deze “brandt” immers op elektriciteit. Bij een bio-ethanol haard is het bij gesloten haarden van Element4 verstandig om een afvoer te gebruiken. Bij een open bio-ethanol haard van Planika is dit niet nodig.

Vraag ons Installatie en Onderhoud Magazine aan

Wilt u meer weten over Installatie en Onderhoud van Harlekijn? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Welk rookkanaal voor een pelletkachel?

Zoals hierboven al kort beschreven, is het bij een pelletkachel nodig om het rookkanaal door de nok van de woning te laten gaan. Er zijn installateurs in Nederland die pelletkachels via gevelafvoer aansluiten, terwijl het op die manier onmogelijk is om te voldoen aan alle wettelijke eisen én de eisen van de fabrikant van de pelletkachel.

Hoe hoog moet rookkanaal pelletkachel zijn?

Het rookkanaal van de pelletkachel moet tenminste 0,5 meter boven de nok van het dak uitkomen. Dit zorgt voor een juiste afvoer en een goede trek. Een juiste afvoer is heel belangrijk om incidenten te voorkomen. De laatste jaren krijgt Brandweer Nederland steeds vaker meldingen van incidenten met pelletkachels. Dit kan voorkomen worden door de juiste installatie en goed gebruik. 

Voorkom incidenten met een pelletkachel

Afvoer pelletkachel door de nok van de woning.

Kan een pelletkachel zonder schoorsteen?

Een gemetselde schoorsteen is niet nodig wanneer u kiest voor een pelletkachel. Onze installateurs zorgen voor een juiste pelletkachel installatie en afvoer. Een afvoer die voldoet aan de regels van het Bouwbesluit en natuurlijk de installatievoorschriften van de fabrikant. Met een juiste aansluiting en goed gebruik, weet u dat u veilig kunt genieten van de warmte en sfeer van het vuur van een pelletkachel. Naast een juiste installatie is goed gebruik van uw pelletkachel natuurlijk ook heel belangrijk. Weet u al welke pellets het beste zijn voor de kachel? U moet er goed op letten dat de pellets beschikken over minimaal 2 van de 3 keurmerken en gemaakt zijn van 100% naaldhout.

Klik hier voor de beste pellets

Wat voor afvoerpijp heb je nodig voor een pelletkachel?

Wanneer u een pelletkachel koopt bij Harlekijn haarden en kachels, koopt u deze inclusief installatie. Bij het adviesgesprek houdt de adviseur rekening met alle elementen die nodig zijn voor een juiste installatie. Dit zal ook in de offerte naar voren komen. Want naast de pelletkachel heeft u natuurlijk ook een afvoerpijp nodig. Onze monteurs installeren bij de pelletkachel ook de juiste afvoer.

Geniet van het vuur van een pelletkachel.

Meer weten over een pelletkachel? 

Bent u geïnteresseerd in een pelletkachel, maar wilt u meer weten over de installatie van een pelletkachel bij u thuis? Maak een afspraak via 0487 - 594 860. Onze adviseur vertelt u graag meer over de mogelijkheden bij u thuis. In onze showroom zijn diverse pelletkachels (brandend) opgesteld. Laat u verrassen door onze ruime showroom in Beneden-Leeuwen. Wij helpen u graag! 

Klik hier voor onze pelletkachels Klik hier voor de showroompagina