Veel haarden hebben een afvoer nodig. De afvoer van een houtkachel en pelletkachel moet door de nok van de woning. De afvoer van een gashaard mag door de gevel. Een elektrische haard heeft geen afvoer nodig en een bio-ethanol ook niet in sommige gevallen.

Heb je een schoorsteen nodig voor een houtkachel?

Een houtkachel heeft een afvoer nodig om rook en dampen af te voeren én om een goede trek te garanderen. Dit resulteert sneller in optimale verbranding wat weer zorgt voor een heerlijke warmte en minder uitstoot van schadelijke stoffen. Iedere houtkachel stoot fijnstof uit, maar wanneer u kiest voor een moderne houtkachel is die uitstoot heel beperkt. Al onze houtkachels voldoen namelijk aan de EcoDesign richtlijn waarin wordt voorgeschreven dat een houtkachel maximaal 40 mg fijnstof per kubieke meter uitstoot. De meeste houthaarden die u bij Harlekijn vindt, zitten rond de 20 mg uitstoot van fijnstof per kubieke meter. De uitstoot van een open gestookte haard wordt geschat op circa 1.000 mg fijnstof per kubieke meter. Dat is maar liefst 25 tot 50 keer de uitstoot van een moderne houthaard of houtkachel!

Klik hier voor onze houtkachels

Welke haard heeft geen afvoer nodig?

Niet iedere haard heeft een afvoer nodig. Is sfeer voor u de belangrijkste reden om een haard in uw woning te laten installeren? Dan is een elektrische haard misschien wel dé haard voor u! De meeste moderne elektrische haarden laten een realistisch vuurbeeld zien en zorgen daarnaast voor een aangename bijverwarming tot 2,5 kW. Dat is in de meeste gevallen niet voldoende om de volledige ruimte te verwarmen, maar wanneer u bij de haard zit is de warmte zeker goed voelbaar! Liever een haard zonder afvoer, met echt vuur, die meer warmte afgeeft? Dan komt u uit bij een bio-ethanol haard. De haarden van Planika kunnen zonder afvoer geplaatst worden. Dit zijn luxe haarden die heel eenvoudig bediend worden met afstandsbediening en die automatisch worden bijgevuld. Dat betekent geen geknoei met bio-ethanol. Voor de bio-ethanol haarden van Element4 met ruit adviseren we wel een afvoer te plaatsen. Wilt u weten wat de mogelijkheden bij u thuis zijn voor een haard of kachel zonder afvoer? Ga het gesprek aan met één van onze adviseurs. Wij geven u graag advies op maat.

Elektrische haard van Kalfire zonder afvoer.

Voordelen van een haard zonder afvoer

Wat zijn de voordelen van een haard zonder schoorsteen? Dat is in eerste plaats al de installatie. U kunt zich voorstellen dat wanneer er geen afvoer nodig is, een installatie veel eenvoudiger is. Er hoeft geen afvoer worden aangelegd die via elke verdieping van de woning naar de nok gaat. De haard of kachel zonder afvoer heeft vaak alleen een stopcontact nodig en in sommige gevallen een wateraansluiting (elektrische haard met waterdamp). Daarnaast hebben haarden zonder afvoer vaak een eenvoudige bediening. Met een afstandsbediening kan de elektrische haard en bio-ethanol haard bediend worden.

Hoe kies je de juiste haard zonder schoorsteen?

Wanneer u een haard of kachel wilt in uw woning, is het belangrijk om uw prioriteiten helder te krijgen. Wat vindt u het belangrijkste? Is dat sfeer? Warmte? Het vlambeeld? Het model? Het zijn allemaal zaken waar u alvast over na kunt denken voordat u de showroom bezoekt. En natuurlijk hoeft alles nog niet vast te staan. Wanneer u de showroom bezoekt, is er namelijk alle tijd en ruimte om inspiratie op te doen. Er staan meer dan 100 haarden en kachels opgesteld, dus er is zeker een model te vinden die aansluit bij uw wensen. Daarnaast geeft onze adviseur u nog advies over welke haard of kachel past bij uw woning.

Bio-ethanol haard zonder ruit van Planika.

Installatie en onderhoud

Wanneer u bij Harlekijn een mooie kachel of haard zonder schoorsteen heeft uitgekozen, wordt een afspraak gemaakt voor installatie. Wij hebben eigen monteurs in dienst met jarenlange ervaring. Zij zijn gecertificeerd en op de hoogte van de huidige regelgeving. U kunt er dus vanuit gaan dat zij de kachel op de juiste manier en veilig plaatsen zonder schoorsteen. En dan kan het genieten beginnen! Een elektrische haard heeft geen onderhoud nodig. Natuurlijk is het goed om het exterieur af en toe af te stoffen om zo het beeld optimaal te houden. Bij een bio-ethanol haard zonder ruit is het nodig om de brander af en toe even schoon te maken.

Veelgestelde vragen

Is een schoorsteen noodzakelijk voor alle haarden?

Nee. Een schoorsteen of rookkanaal door de nok van de woning is alleen nodig bij een houtkachel en pelletkachel. De afvoer van een gashaard of propaanhaard kan door de gevel. Elektrische haarden en de meeste bio-ethanol haarden hebben geen schoorsteen of afvoer nodig.

Zijn haarden zonder schoorsteen veilig?

Iedere haard of kachel die u bij Harlekijn koopt en door onze monteurs laat installeren is veilig. Wij verkopen namelijk alleen kwaliteitsproducten. Onze monteurs zorgen voor de juiste installatie zodat u veilig kunt genieten.

Welk type haard is het meest energiezuinig?

Wanneer het gaat om energiezuinigheid, gaat het natuurlijk er ook om hoe u omgaat met de haard of kachel. Een elektrische haard zonder warmte is het meest energiezuinig. Maar we kunnen ons voorstellen dat u juist ook warmte wilt wanneer u kiest voor een haard. Maak daarom een afspraak met één van onze adviseurs. Wij helpen u graag en gaan samen met u op zoek naar een energiezuinige haard die aansluit bij uw wensen. Bij alle soorten haarden en kachels hebben wij modellen die energiezuiniger zijn wanneer wij deze vergelijken met andere modellen. Maar het belangrijkste is dat de haard bij u past!

Kan ik een haard zonder schoorsteen zelf installeren?

Wanneer u een haard of kachel koopt bij Harlekijn, is dat inclusief montage. Wanneer wij een haard of kachel verkopen, willen we dat deze ook op de juiste manier geïnstalleerd wordt. Op die manier geniet u optimaal. Door zelf de installatie te verzorgen, weten we zeker dat het op de juiste manier gebeurt.

Kalfire E-One elektrische haard.

Conclusie

Wanneer u op zoek bent naar alternatieven voor een open haard zonder schoorsteen, kunt u kiezen uit een elektrische haard en uit een groot aantal bio-ethanol haarden. Wanneer een rookgasafvoer geen probleem is, maar u liever niet helemaal met de afvoer door de nok van de woning wilt, kunt u ook kiezen voor een propaanhaard of gashaard. Het belangrijkste is dat de haard of kachel aansluit bij uw warmtevraag en wensen. Wanneer u geen schoorsteen heeft, is dat geen probleem. Ook niet wanneer u kiest voor een houtkachel of pelletkachel. Onze monteurs verzorgen ook de gehele installatie van een rookkanaal en zorgen voor een nette afwerking. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een haard zonder schoorsteen in uw woning? Maak een afspraak en laat u inspireren in onze 1.500m2 showroom in Beneden-Leeuwen.

Klik hier voor elektrisch en bio-ethanol Klik hier voor de showroompagina