Bij Harlekijn vindt u een uitgebreid assortiment haarden en kachels. De bekendste zijn nog altijd de houtkachel en gashaard. Toch zijn er steeds meer mensen die vragen naar alternatieve brandstoffen en de werking daarvan. In dit blogbericht vertellen we u meer over de bio-ethanol haard.

Hoe werkt een bio-ethanol haard?

De bio-ethanol haarden bij Harlekijn haarden en kachels zijn luxe toestellen. Maar hoe werkt een bio-ethanol haard? Dat leggen we u graag uit. Allereerst vertellen we u wat meer over de unieke eigenschappen van deze haarden. Een groot voordeel van een bio-ethanol haard is bijvoorbeeld dat deze vrijwel overal geplaatst kan worden. Er is geen rookkanaal nodig, geen afvoer, alleen een stopcontact. Stopcontact hoor ik u vragen? Jazeker! De luxe Planika haarden kunt u eenvoudig bedienen met een afstandsbediening. U hoeft dus zelf niet in de weer met lange lucifers om te genieten van een mooi vuur. Slechts 1 druk op de knop en het vuur komt tot leven. Dankzij de gepatenteerde BEV-technologie is het hele verbrandingsproces geautomatiseerd. Natuurlijk op een veilige manier. Deze technologie werkt namelijk op basis van verdamping en zorgt ervoor dat de vlammen nooit contact maken met de brandstof. Echt vuur, in een moderne designhaard die past bij iedere interieurstijl.

Lees meer over Planika bio-ethanol haarden

Luxe, brede bio-ethanol haard van Planika

Wat is bio-ethanol voor brandstof?

Hout en gas is natuurlijk bij iedereen bekend als brandstof. Elektriciteit kan ook eenvoudig een voorstelling bij gemaakt worden. Maar wat is de brandstof bio ethanol precies? Bio-ethanol wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen zoals suikerriet, suikerbiet en maïs. Via gisting wordt van de suiker, ethanol gemaakt (een soort alcohol) en na distillatie wordt dit gebruikt als brandstof voor bio-ethanol haarden.

Lees meer over bio-ethanol

Hoe werkt een bio-ethanol haard bijvullen?

Nu u weet hoe een bio-ethanol haard werkt en meer weet over de brandstof, is het natuurlijk ook van belang om te weten hoe u een bio-ethanol haard bijvult. Bij Planika is dat heel eenvoudig! Deze fabrikant heeft namelijk een automatisch bijvulsysteem ontwikkeld. Een pomp is speciaal ontworpen om de brandstof automatisch in de haard te brengen. U heeft er helemaal geen omkijken meer naar, omdat de sensor een waarschuwing geeft en daarmee het bijvullen meteen stopt. Ook kunt u in de app makkelijk zien hoe het brandstofniveau van uw haard is.

Is een bio-ethanol haard de beste keuze?

Om na te gaan of een bio-ethanol haard de juiste keuze is voor u, hebben wij speciaal voor u de voor- en nadelen van de bio-ethanol haard op een rijtje gezet.

Voordelen bio-ethanol haard:

 • Rookkanaal is niet nodig
 • In vrijwel iedere kamer te plaatsen
 • Hernieuwbare energie
 • Installatie eenvoudig te realiseren
 • Volautomatische bediening bij Planika
 • Weinig onderhoud

Let op bij de aanschaf van een bio-ethaol haard:

 • Vermogen is vaak laag
 • Goede ventilatie nodig
 • Bio-ethanol is een licht ontvlambare vloeistof

Voor-en nadelen van een bio-ethanol haard

Hoe werkt een bio-ethanol haard wat betreft onderhoud?

Om lang te kunnen genieten van een sfeervol vuur en lekkere warmte, is onderhoud nodig. Dat is bij iedere kachel het geval, maar hoe zit dat bij een bio-ethanol haard? Voordeel is dat er relatief weinig onderhoud nodig is. Ziet u roet rondom de haard? Maak dit schoon met een vochtige doek. De levensduur wordt verlengd bij goed onderhoud. Wat is er verder nodig?

 • Houd de omgeving van de haard netjes en schoon
 • Neem de brander af met een vochtige doek
 • Gebruik een 3M spons voor onderhoud van de brander. Borstel met de granen mee, zodat er geen krassen ontstaan op het oppervlakte.

Welke bio-ethanol haarden heeft Harlekijn?

In ons assortiment vindt u de bio-ethanol haarden van Planika. Dit zijn luxe haarden met eenvoudige bediening, zodat u optimaal kunt genieten van warmte en sfeer. Naast modellen die tegen de wand geplaatst kunnen worden, kunt u ook kiezen voor een vrijstaand model. In onze showroom vindt u onder meer de Planika Fire Line Automatic 3 79 en de Planika Basket Fire Logs. De Planika Fire Line Automatic 3 79 is 79 cm breed en daarmee één van de kleinere bio-ethanol haarden van Planika. Toch liever een groter model? Deze haard is verkrijgbaar met een lengte tot 249 cm. Een vuur van maar liefst 249 cm breed! Heel sfeervol. Maar weet dat wanneer u kiest voor een bredere haard, u tegelijkertijd ook kiest voor meer warmte. Onze adviseur kan u precies vertellen welke lengte bio-ethanol haard het beste past in uw ruimte. Wilt u een bio-ethanol haard combineren met een (bestaande) schouw? Ook dat is mogelijk! Een goed voorbeeld hiervan is de Planika Basket Fire logs. Een inzet basket die brandt op bio-ethanol. Ideaal voor plaatsing in een authentieke schouw. Liever een bio-ethanol haard inbouwen in een kast? Ook dat is mogelijk! 

Bio-ethanol haard kopen? Bezoek Harlekijn haarden en kachels!

Hoe werkt een bio-ethanol haard? Wij vertellen het u graag!

Heeft u nog vragen over de bio-ethanol haard? Onze adviseurs staan voor u klaar in de 1.500m² showroom. U kunt hier niet alleen inspiratie opdoen, maar ook uw vragen stellen. Past een bio-ethanol haard in mijn woning? Tussen welke haarden kan ik kiezen? Hoe werkt een bio-ethanol haard? Allemaal vragen waarbij onze adviseurs u kunnen helpen. Maak een afspraak met één van onze adviseurs, zodat u zeker weet dat er voldoende tijd is om uw vragen te beantwoorden. Komt u liever spontaan langs? Dat is natuurlijk ook mogelijk. U bent van harte welkom in onze uitgebreide showroom in Beneden-Leeuwen. 

Bezoek onze showroom Bekijk ons aanbod bio-ethanol haarden