Stoken als het windstil is? Of mistig? Is dat verstandig? Check voor het stoken eerst het stookalert, zo weet u zeker dat de weersomstandigheden optimaal zijn.

Wat is het stookalert?

Met een houtkachel kunt u genieten van een ongekende sfeer van gezelligheid en intimiteit. Daarnaast zorgt de warmte voor een aangenaam klimaat, zeker in het najaar wanneer de temperatuur daalt en de avonden weer langer worden. Wanneer u een houtkachel of houthaard in uw woning heeft, wilt u deze natuurlijk gebruiken. In de meeste gevallen is dit geen probleem. Alleen is het wel belangrijk dat u op de weersomstandigheden let. Wanneer het namelijk windstil is of mistig, is het niet verstandig om het vuur te ontsteken. Twijfelt u over de weersomstandigheden? Check dan het stookalert!

Is het goed weer voor een houtkachel?

Er zijn verschillende stookwijzers die u kunt raadplegen, waaronder die van het RIVM en de NHK (Nederlandse Haarden-en Kachelbranche). Het maakt niet uit welke van de twee u gebruikt, dezelfde informatie wordt namelijk verschaft. Want wat is goed weer voor een houtkachel? Dat is wanneer het niet mistig is en er een windje staat. Dat hoeft echt geen windkracht 4 te zijn. Maar er moet een natuurlijke trek zijn vanuit de schoorsteen om het vuur goed te laten branden. 

Is het goed weer voor een houtkachel?

Hoe werkt het stookalert van de NHK?

  • Code Groen - De verwachte weerstomstandigheden zijn prima om uw haard of kachel te stoken. Er staat in dit geval een windje en het is niet mistig.
  • Code Oranje - De verwachte weerstomstandigheden zijn zodanig dat uw aandacht wordt gevraagd. Wanneer code Oranje wordt aangegeven, is het windstil of mistig. De NHK adviseert in deze gevallen uw houtkachel niet te stoken en te kiezen voor alternatieve verwarmingsbronnen. 

Bent u benieuwd naar het stookalert voor uw provincie? 

Wat houdt een stookverbod in?  

Het stookalert heeft niets te maken met een stookverbod. Het stookalert kunt u raadplegen wanneer u twijfelt of de haard of kachel aan kan. Wanneer het stookalert aangeeft dat het niet verstandig is om te stoken, laat u de kachel uit en gebruikt u bijvoorbeeld de centrale verwarming om uw woning te verwarmen. In de meeste gevallen is de houtkachel niet de hoofdverwarming, dus zijn er alternatieven die gebruikt kunnen worden. 

Is er een stookverbod in Nederland?

Zoals hierboven al beschreven is het raadplegen van het stookalert iets anders dan een stookverbod. In Nederland geldt er geen stookverbod wat betreft het stoken van hout in een haard of kachel. De Nederlandse regering kan ook geen stookverbod invoeren, omdat de Europese regels aangeven dat een houthaard of houtkachel een product is dat in Europa verkocht en dus ook gebruikt mag worden. Van een stookverbod is geen sprake. 

Hout stoken via de Zwitserse Methode

Goed stoken via de Zwitserse Methode

Wanneer het stookalert aangeeft dat de weersomstandigheden goed zijn om te stoken, is het ook belangrijk dat u op de juiste manier hout stookt. Het hout dat u gebruikt moet voldoende droog zijn, maar ook de manier van stoken is van invloed op de kwaliteit van het vuur. In onze blog over de Zwitsere Methode leest u precies hoe u op een veranwoorde manier een houtvuur kunt stoken. 

Lees meer over stoken via de Zwitserse Methode

Check het stookalert en stook via de Zwitserse Methode

Wilt u meer weten over verantwoord stoken? U bent van harte welkom in onze uitgebreide en veelzijdige showroom in Beneden-Leeuwen. Onze adviseur voorziet u graag van tips waar u op moet letten bij het stoken van een sfeervol houtvuur. Heeft u een houtkachel bij ons gekocht? Dan krijgt u een gratis stooktraining cadeau. 

Klik hier voor onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina