Door de wisselende hoogte van de gasprijzen, is de vraag naar houtkachels de laatste jaren flink gestegen. Twijfelt u over de aanschaf van een houtkachel omdat u bang bent voor een verbod op houtkachels? Lees dit blogbericht waarin we u vertellen waarom een verbod op houtkachels niet aan de orde is. 

Is er een verbod op houtkachels?

Nee. Verbieden van houtkachels is niet aan de orde. Wel moet de kachel op de juiste manier gebruikt worden en geen overlast veroorzaken. In artikel 7.22 van het Bouwbesluit staat dat u geen overlast mag veroorzaken door middel van rook, walm, roet, stof of ernstige stank. Maar wat is "overlast" precies? Dat is bijna onmogelijk om te duiden en ook nog eens heel persoonlijk. Die vage regels maakt het voor gemeentes lastig om overlast tegen te gaan. Wij zijn echter van mening dat met de juiste kennis er niemand overlast hoeft te hebben, wanneer er wordt gestookt in een moderne houtkachel of houthaard. Hoe? 

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Kan een houtkachel verboden worden?

Houtkachels zijn niet verboden en op dit moment zijn er ook geen plannen om het stoken van hout te verbieden. De eisen voor houtkachels worden wel strenger. Het is daarom heel belangrijk om uw houtkachel te kopen bij een DE-erkend bedrijf zoals Harlekijn haarden en kachels. Wij verkopen alleen haarden en kachels die voldoen aan de Ecodesign-richtlijn die per januari 2022 van kracht zijn geworden in heel Europa. In de EcoDesign richtlijnen staat waaraan een houtkachel moet voldoen om zo de uitstoot van fijnstof te beperken. Dus geen houtkachel verbod, maar strengere eisen. Alle houthaarden en houtkachels in ons assortiment voldoen aan de strenge regels van de EcoDesign richtlijnen. Zo mogen kachels nog maar 40 miligram fijnstof per m³ uitstoten en moeten ze een rendement halen van tenminste 75%.  

Lees meer over EcoDesign

Wat stoot een houtkachel uit? 

Een houtkachel stoot fijnstof uit. Dat is een gegeven waar niets aan veranderd kan worden. Wel zit er een groot verschil in uitstoot tussen verschillende houtkachels. Heeft u bijvoorbeeld een oude houtgestookte haard in huis? Of een kachel die ouder is dan 10 jaar? Dan is de kans groot dat deze niet voldoet aan de huidige regelgeving en meer fijnstof uitstoot dan wettelijk is toegestaan. Wilt u graag uw steentje bijdragen aan een schonere lucht? Vervang uw open haard (zonder ruit) door een moderne EcoDesign houtkachel. Het lage rendement van een open haard is dé reden dat wij geen open gestookte haarden meer verkopen. Wist u al dat een open haard een rendement heeft van zo'n 12%? Terwijl onze Hoog Rendement houtkachels een rendement hebben van wel 80%. Wilt u graag een moderne houtkachel met hoog rendement en beperkte uitstoot van fijnstof? Wij helpen u graag bij uw zoektocht naar de perfecte houtkachel voor uw woning. Een kachel die voldoet aan uw wensen, past bij uw stijl en ook voldoet aan de EcoDesign richtlijnen. Ook wanneer u uw oude bestaande open haard wil laten renoveren, bent u bij Harlekijn aan het juiste adres. 

Lees meer over open haard renovatie

Hoe slecht is hout stoken? 

Zorg voor een kwalitatief goede houtkachel, stook op de juiste manier en beperk daarmee de uitstoot van fijnstof. In ons assortiment vindt u alleen houtkachels en houthaarden die voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Dit zijn strenge milieueisen waaraan een kachel moet voldoen. Door te kiezen voor een moderne houtkachel, wordt er minder fijnstof uitgestoot. Ook is goed onderhoud nodig. Laat daarom tenminste 1 keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkende schoorsteenveger. Ook is het belangrijk dat u niet stookt als het windstil is of mistig. Twijfelt u of de weersomstandigheden het toelaten om te stoken? Check dan eerst het stookalert

Welke houtkachel mag nog? 

Bent u op zoek naar een houtkachel die klaar is voor de toekomst? Kies dan voor een houtkachel die voldoet aan de EcoDesign richtlijnen. Of dat nu een Kalfire inbouwhaard is, een moderne tunnelhaard, een inzethaard van Dik Geurts of een vrijstaande houtkachel van Jotul... Bij Harlekijn is er voldoende keuze! Wij helpen u graag om die ene haard te vinden die perfect aansluit bij uw wensen, warmtevraag en woning. Alle houtkachels en houthaarden in ons assortiment voldoen aan de huidige regelgeving. In onze 1.500m² showroom in Beneden-Leeuwen staan diverse houthaarden en houtkachels (brandend) opgesteld, zodat u zelf kunt ontdekken welke het beste aansluit bij uw wensen en past bij uw inrichting.

De Dik Geurts Folke is al jaren één van onze populairste houtkachels. Deze vrijstaande houtkachel heeft schitterend vuurzicht dankzij de 3 ruiten. Met een rendement van 77% valt de kachel in rendementsklasse A zodat u weet dat u een verantwoorde keuze maakt. Liever een inbouw houthaard? Dan is er bijvoorbeeld de Kalfire W85/40F. Deze heeft een rendement van 81% en valt in rendementsklasse A+. Met een maximaal vermogen van bijna 15 kW is deze haard een echte krachtpatser en geschikt om grotere ruimtes te verwarmen. 

Ontdek onze populairste houtkachels 

Innovatieve houtkachels voor de toekomst

Harlekijn haarden en kachels is blij met het feit dat er geen houtkachels verbod is of komt. Wij zetten ons volop in om ons steentje bij te dragen. Dit doen wij op de volgende manier. 

  • Al onze houtkachels zijn EcoDesign Ready
  • Wij geven voorlichting oa. met onze stookavonden
  • Tijdens het adviesgesprek met onze verkoopadviseur wordt informatie gegeven over houtkachels en houtstook 
  • Juiste installatie

Wilt u meer weten over onze innovatieve houtkachels? Onze adviseur in de showroom kan u alles vertellen over onze toestellen en het op de juiste manier stoken van een houtvuur. Verantwoord Verwarmen met hout begint bij Harlekijn haarden en kachels. 

De juiste manier van hout stoken

Door op de juiste manier hout te stoken, wordt de fijnstof uitstoot beperkt. Het beste stookt u aan de hand van de Zwitserse Methode. Hierbij wordt het meest brandbare materiaal bovenop gelegd en stookt u als het ware van boven naar beneden. Op deze manier onstaat snel volledige verbranding en kunt u optimaal genieten. 

Bekijk ons assortiment houtkachels Klik hier voor de showroompagina