Door de wisselende hoogte van de gasprijzen, stijgt de vraag naar houtkachels. Twijfelt u over de aanschaf van een houtkachel omdat u bang bent voor een verbod op houtkachels? Lees dit blogbericht waarin we u vertellen waarom het verbieden van houtkachels niet aan de orde is. 

Verbod op houtkachels niet nodig bij juist gebruik

In artikel 7.22 van het Bouwbesluit staat dat u geen overlast mag veroorzaken door middel van rook, walm, roet, stof of ernstige stank. Maar wat is "overlast" precies? Dat is bijna onmogelijk om te duiden en ook nog eens heel persoonlijk. Die vage regels maakt het voor gemeentes lastig om overlast tegen te gaan. Wij zijn echter van mening dat met de juiste kennis er niemand overlast hoeft te hebben, wanneer er wordt gestookt in een moderne houtkachel of houthaard. Hoe? 

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Komt er een verbod op houtkachels?

Houtkachels zijn niet verboden en op dit moment zijn er ook geen plannen om het stoken van hout te verbieden. De eisen voor houtkachels worden wel strenger. Het is daarom heel belangrijk om uw houtkachel te kopen bij een DE-erkend bedrijf zoals Harlekijn haarden en kachels. Wij verkopen alleen haarden en kachels die voldoen aan de Ecodesign-richtlijn die per januari 2022 van kracht zijn geworden in heel Europa. In de EcoDesign richtlijnen staat waaraan een houtkachel moet voldoen om zo de uitstoot van fijnstof te beperken. Dus geen houtkachel verbod, maar strengere eisen. Alle houthaarden en houtkachels in ons assortiment voldoen aan de strenge regels van de EcoDesign richtlijnen. Zo mogen kachels nog maar 40 miligram fijnstof per m³ uitstoten en moeten ze een rendement halen van tenminste 75%.  

Lees meer over EcoDesign

Houtgestookte open haard verboden? 

Heeft u een oude houtgestookte haard in huis? Een kachel die ouder is dan 10 jaar? Dan is de kans groot dat deze niet voldoet aan de huidige regelgeving en meer fijnstof uitstoot dan wettelijk is toegestaan. Wilt u graag uw steentje bijdragen aan een schonere lucht? Vervang uw open haard (zonder ruit) door een moderne EcoDesign houtkachel. Het lage rendement van een open haard is dé reden dat wij geen open gestookte haarden meer verkopen. Wist u al dat een open haard een rendement heeft van zo'n 12%? Terwijl onze Hoog Rendement houtkachels een rendement hebben van meer dan 85%. Wilt u graag een moderne houtkachel met hoog rendement en beperkte uitstoot van fijnstof? Wij helpen u graag bij uw zoektocht naar de perfecte houtkachel voor uw woning. Een kachel die voldoet aan uw wensen, past bij uw stijl en ook voldoet aan de EcoDesign richtlijnen. 

Kan een houtkachel verboden worden?  

Zoals eerder in de blog genoemd is, is er geen sprake van een verbod op houtkachels voor nu of in de toekomst. Het is ook niet mogelijk dat de Nederlandse regering kiest voor een houtkachel verbod. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de Europese markt. Gemeenten kunnen wel regels opnemen over het gebruik van houtkachels, maar het verbieden van houtkachels kan dus niet. Ook geven gemeenten aan dat het lastig is om overlast van houtstook te handhaven, er zijn namelijk geen landelijke regels. Wij zijn van mening dat wanneer gestookt wordt via de Zwitserse Methode er van overlast vrijwel geen sprake is. Harlekijn haarden en kachels organiseert al jaren stookavonden. Op deze stookavonden vertellen wij onze klanten hoe ze een houtvuur moeten stoken, zonder overlast. Ook is het belangrijk om de Stookwijzer in de gaten te houden. Deze geeft aan wanneer het niet verstandig is om te stoken, zoals bij windstil of mistig weer. Check daarom altijd eerst de stookwijzer voordat u een houtvuur gaat stoken. 

Stoken via de Zwitserse methode

Welke houtkachel mag nog? 

Alle houtkachels en houthaarden in ons assortiment voldoen aan de huidige regelgeving. In onze 1.500m² showroom in Beneden-Leeuwen staan diverse houthaarden en houtkachels (brandend) opgesteld, zodat u zelf kunt ontdekken welke het beste aansluit bij uw wensen en past bij uw inrichting. 

De Dik Geurts Folke is al jaren één van onze populairste houtkachels. Deze vrijstaande houtkachel heeft schitterend vuurzicht dankzij de 3 ruiten. Met een rendement van 77% valt de kachel in rendementsklasse A zodat u weet dat u een verantwoorde keuze maakt. Liever een inbouw houthaard? Dan is er bijvoorbeeld de Kalfire W85/40F. Deze heeft een rendement van 81% en valt in rendementsklasse A+. Met een maximaal vermogen van bijna 15 kW is deze haard een echte krachtpatser en geschikt om grotere ruimtes te verwarmen. 

Ontdek onze populairste houtkachels

EcoDesign Houtkachels in onze showroom

Harlekijn haarden en kachels is verheugd over het feit dat er geen houtkachels verbod is of komt. Wij zetten ons volop in om ons steentje bij te dragen. Dit doen wij op de volgende manier. 

  • Al onze houtkachels zijn EcoDesign Ready
  • Wij geven voorlichting oa. met onze stookavonden
  • Tijdens het adviesgesprek met onze verkoopadviseur wordt informatie gegeven over houtkachels en houtstook 
  • Juiste installatie

Wilt u meer weten over houtkachels? Onze adviseur in de showroom kan u alles vertellen over onze toestellen en het op de juiste manier stoken van een houtvuur. Verantwoord Verwarmen met hout begint bij Harlekijn haarden en kachels. 

Bekijk ons assortiment houtkachels Klik hier voor de showroompagina