Is een open haard verboden? Om die vraag te beantwoorden moet eerst duidelijk zijn wat een open haard is. Een open haard is officiëel een haard zonder ruit, dus een open gestookt vuur. Tientallen jaren geleden was dit de standaard, tegenwoordig kom je open haarden (gelukkig) veel minder tegen.

Is de open haard verboden?

Een open haard is niet verboden. Toch wanneer u nu een nieuwe open haard wilt kopen, zult u deze niet vinden bij gerenomeerde kachelzaken. Houtkachels en houthaarden moeten namelijk voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Hier staat in dat een toestel maximaal 40 miligram fijnstof per kubieke meter mag uitstoten en een rendement moet hebben van tenminste 75%. Een open haard voldoet aan geen van beide richtlijnen. Een opengestookte haard stoot tot wel 5 keer de toegestane fijnstof uit! Daarnaast is het rendement van een open haard maximaal 15%. Een open haard mag daarom eigenlijk niet meer verkocht worden, maar wanneer een oude open haard in een woning is aangesloten mag deze wel gestookt worden. Helaas is hier vanuit de overheid geen controle op. 

Lees hier meer over EcoDesign

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Harlekijn? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Wat zegt de huidige wetgeving omtrent open haarden?

Open haarden zijn niet verboden vanuit de huidige wetgeving. Wel is in 2022 de EcoDesign richtlijn in Europa in werking getreden. Hierin worden strengere milieueisen gesteld aan haarden en kachels. Helaas geldt dit alleen voor nieuw te plaatsen haarden. Is een open haard aangesloten in de woning, dan kan en mag deze gewoon gestookt worden. Harlekijn haarden en kachels is hier tegen omdat de fijnstof uitstoot veel te hoog ligt en het rendement te laag. Wij verkopen alleen kwalitatieve kachels die voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Er is geen verbod op open haard, maar een nieuwe, moderne kachel is beter voor het milieu en uiteindelijk ook voor de portemonnee! 

De milieueffecten van open haarden

Het stoken in een open haard heeft een negatief effect op het milieu. De uitstoot van fijnstof ligt bij een open haard op zo'n 160 miligram fijnstof per kubieke meter. Bij de haarden en kachels uit ons assortiment kunt u door goed te stoken zelfs 25 miligram fijnstof uitstoot per kubieke meter halen. Dat is nogal een verschil! Ook het rendement van een open haard ligt een stuk lager. Het rendement is de energie die wordt omgezet in warmte. Het rendement van een open haard ligt op zo'n 15%. Het rendement van een moderne, nieuwe EcoDesign houtkachel ligt tenminste op 75%, maar ook hebben we kachels in ons assortiment met een rendement van maar liefst 85%!

Moderne houtkachel van Harlekijn kachels.

Veelvoorkomende mythen ontkracht

Er zijn verschillende mythen rondom open haarden die de ronde doen. Het gaat hier echter niet om waarheden. Laten we er een aantal bekijken!

  • Open haarden zijn efficiënte verwarmingsbronnen. Open haarden zorgen voor een gezellige sfeer, maar zijn niet efficiënt wanneer het gaat om het verwarmen van een ruimte. De meeste warmte die wordt gecreëerd verdwijnt meteen via de schoorsteen. 
  • Het is veilig om een haardvuur onbeheerd in een open haard te laten branden. Dat is zeker niet zo! Een open haard vuur onbeheerd laten branden is gevaarlijk. Dit kan leiden tot brand of andere veiligheidsproblemen. 
  • Het is eenvoudig en goedkoop om aan brandstof te komen. Wanneer u een houtvuur wilt stoken, is het belangrijk om het juiste hout te gebruiken met een vochtpercentage tussen de 12 en 18%. Hout van de bouwmarkt of uit de natuur is hierdoor niet geschikt om meteen te stoken. 
  • Een open haard heeft geen onderhoud nodig. Het tegendeel is waar! Een toestel waar in gestookt wordt, moet jaarlijks gecontroleerd én geveegd worden door een schoorsteenveger! Dit is om de veiligheid te waarborgen en het risico op schoorsteenbrand te verkleinen. 
  • Papier branden in een open haard is veilig. Een houtkachel of houthaard is geen allesbrander, maar een toestel om hout in te branden. Het gebruik van krantenpapier of ander brandbaar materiaal kan leiden tot een snellere opbouw van creosoot in de schoorsteen. Creosoot is de belangrijkste veroorzaker van schoorsteenbranden. 

Wat is het verschil tussen een open haard en een houtkachel?

Open haard wordt in Nederland eigenlijk gebruikt voor alle haarden en kachels. Of deze nu met ruit zijn of niet, in de volksmond wordt open haard het meest gebruikt. Wanneer we kijken naar houtgestookte toestellen, kunnen we eigenlijk drie soorten onderscheiden.

  • Open haard – Een opengestookte haard zonder ruit
  • Houtkachel – Een vrijstaand toestel met ruit waarin hout wordt gestookt
  • Houthaard – Een inbouwhaard of inzethaard met ruit voor een houtvuur. Bij een inzethaard is in de meeste gevallen minder breekwerk nodig. Een inzethaard wordt vaak gebruikt bij renovatie.

Is een open haard verboden?

Van open haard naar houtkachel

Heeft u een oude open haard in uw woning en wilt u graag overstappen van open haard naar houtkachel? Dan bent u bij Harlekijn aan het juiste adres! Wij hebben een groot aantal open haarden vervangen door moderne houthaarden en helpen u ook graag. Maak een afspraak in de showroom en ga het gesprek aan met één van onze verkoopadviseurs. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden bij u thuis. Tijdelijk kunt u ook nog eens gebruik maken van een inruilpremie van maar liefst € 350,-! 

Lees hier meer over de inruilpremie

Alternatieven voor de traditionele open haard

Hoewel een open haard stoken niet verboden is, is het verstandig om te kiezen voor een alternatief. Wat zijn de alternatieven voor de traditionele open haard? Alle haarden en kachels in ons uitgebreide assortiment kunt u gebruiken als alternatief. Bent u een liefhebber van een houtvuur? Dan is een houthaard of houtkachel het meest logische alternatief. Een open haard brandt ook op hout, dus een houthaard of houtkachel is het meest vergelijkbaar met een open gestookte haard. Houdt u juist van het open karakter van de haard? Dan kunt u beter kiezen voor een bio-ethanol haard. Wij hebben bio-ethanol haarden met ruit, maar ook zonder ruit! Op die manier kunt u toch genieten van een open vuur. Voor een bio-ethanol haard is geen rookkanaal nodig, dus relatief eenvoudig te plaatsen. Wel moet u zorgen voor een goede ventilatie van de ruimte. Andere alternatieven voor de traditionele open haarden zijn propaanhaarden, gashaarden, elektrische haarden en pelletkachels. 

Inbouw houthaard van Harlekijn kachels.

Toekomstperspectieven

Fabrikanten van haarden en kachels blijven hun producten verder ontwikkelen en innoveren. Een haard of kachel van twintig jaar oud maakt gebruik van heel andere technieken dan de haarden en kachels die wij op dit moment in ons assortiment hebben. Wat zijn de toekomstperspectieven? De huizen die nu worden gebouwd zijn gasloos. Een haard op aardgas is in deze woningen niet mogelijk. Wel kan er uitstekend gekozen worden voor een propaanhaard (met flessengas). Een houthaard of houtkachel is uitstekend te combineren met een warmtepomp en vloerverwarming. Niet alleen voor de gezellige sfeer, maar ook voor net dat graadje extra warmte in de avonduren wanneer u op de bank plaats neemt en het relaxen kan beginnen. Dat geldt ook voor onze elektrische haarden, bio-ethanol haarden en pelletkachels. Wilt u weten wat voor haard het beste bij uw persoonlijke situatie past? Neem contact met ons op! 

Krijg je subsidie als je een open haard verwijderd?

In verschillende gemeentes wordt overwogen of een subsidie kan worden aangevraagd wanneer mensen ervoor kiezen om een open haard te verwijderen. In Utrecht loopt op dit moment een pilot waarbij inwoners een subsidie krijgen bij het verwijderen van een open haard. Wilt u een open haard verwijderen en deze vervangen door een modern toestel? Dan bent u bij Harlekijn aan het juiste adres! Wij laten u graag de mogelijkheden zien van open haard renovatie.

Van open haard naar houtkachel

Zwitsers stoken in een moderne haard

Wanneer u kiest voor een moderne houthaard van Harlekijn, krijgt u ook nog eens een stooktraining cadeau. Tijdens deze avond leert u hoe u een goed houtvuur stookt. 

Klik hier voor stoken via de Zwitserse Methode

Open haard renovatie bij Harlekijn

Heeft u een open haard en wilt u van open haard naar houtkachel? Kies voor een moderne inzethaard of inbouwhaard van Harlekijn. In vergelijking met een open haard stoot een moderne haard veel minder schadelijke stoffen uit en daarnaast is het rendement van een open haard minimaal. Maak een betere keuze en kies voor een houthaard van Harlekijn. Neem foto’s mee van de huidige situatie en leg deze voor aan één van onze adviseurs. Zij staan voor u klaar om u te helpen en de juiste keuze te vinden passend bij uw woning en stookgedrag. Maak een afspraak door te bellen met 0487 – 594860. Wij helpen u graag.

Bekijk hier onze houthaarden Klik hier voor de showroompagina