Bent u op zoek naar een slimme energiemix? Er zijn zoveel manieren om uw woning te verduurzamen en op een verantwoorde manier te genieten van warmte. Maar wilt u naast een duurzame warmte ook een gezellige sfeer? Kies dan voor een slimme energiemix met kachel en genieten van warme en gouden momenten door het vuur.

Hoe kun je je huis duurzaam verwarmen?

Zonnepanelen, isolatie en warmtepomp zijn zomaar even drie termen waar u tegenwoordig niet meer omheen kunt. Zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp zorgen voor een duurzame warmte voor bestaande woningen. Misschien heeft u alles tip top in orde; liggen er zonnepanelen op het dak van uw woning, is het huis goed geïsoleerd, voorzien van hr++ glas en staat er een warmtepomp in de tuin of op uw dak die zorgt voor warmte in uw woning. Toch is er iets dat deze moderne technieken missen en dat is sfeer! Uw hart gaat vast niet sneller kloppen van een wijntje bij de warmtepomp. Wat de oplossing is? Kies voor een slimme energiemix en voeg een haard of kachel toe voor een gezellige sfeer. Bij Harlekijn vindt u verschillende haarden en kachels die u slim kunt combineren met zonnepanelen, een goede isolatie en een warmtepomp. Door te kiezen voor lokale verwarming door een gashaard, houtkachel, pelletkachel, bio-ethanolhaard of een elektrische haard kiest u voor warmte op de plek waar u het het meeste nodig heeft. Een warmtepomp zorgt voor een stabiele warmte, maar misschien ervaart u dat dit niet altijd voldoende is. Een houtkachel of propaan gashaard in de woonkamer zorgt voor snelle warmte en daarbij krijgt u de unieke sfeer die vuur met zich meebrengt cadeau! Al onze haarden en kachels voldoen aan de EcoDesign richtlijnen en voldoen daarmee aan strenge milieu-eisen. Wilt u weten welke haard of kachel het beste past bij uw woning en stookgedrag? Maak een afspraak met één van onze aviseurs. Zij geven u graag persoonlijk advies op maat. 

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Voordelen van duurzame haarden en kachels

Wat zijn de voordelen van een duurzame haard of kachel in uw woning? 

  • Lokale warmte waar u het nodig heeft
  • Unieke sfeer
  • Energie besparen (bij slim gebruik)

Moderne vrijstaande houtkachel van Dik Geurts

Sfeer en gezelligheid in huis met haarden en kachels

Met een haard of kachel creëert u een gezellige sfeer die u met een warmtepomp niet bereikt. Daarnaast is een haard of kachel een echte eyecatcher voor uw woning. De aandacht gaat meteen uit naar het levendige vlammenspel. Er zijn diverse modellen waar u uit kunt kiezen; een vrijstaande kachel of een inbouwhaard. Maar ook deze twee modellen zijn weer onder te verdelen in verschillende categorieën, zoals een hangende kachel aan het plafond, een kachel met houtvak eronder of hangend aan de wand. Bij een inbouwhaard of inzethaard kunt u kiezen voor een strakke ombouw, maar ook voor een persoonlijke schouw als omlijsting van het vuur. Diverse materialen en afwerkingen zijn mogelijk. Fronthaard, hoekhaard, driezijdige haard of liever een tunnelhaard? U vindt alle modellen in ons uitgebreide assortiment. Ook zijn al deze modellen te vinden in onze 1.500m² showroom in Beneden-Leeuwen. 

Duurzaamheid van haarden en kachels

Een slimme energiemix, maar wat voor kachel past daar het beste bij? Wanneer u zonnepanelen op het dak heeft, lijkt een elektrische haard de meest logische keuze. Houd er wel rekening mee dat een elektrische haard een beperkte warmteafgifte heeft. De meeste elektrische haarden stoten een warmte af tot maximaal 2 of 2,5 kWh. Dat is een heerlijke bijverwarming, maar niet voldoende om een grote ruimte te verwarmen. Wilt u een haard en is sfeer daarbij het allerbelangrijkste? Dan is een elektrische haard de perfecte keuze. Vindt u naast sfeer warmte ook belangrijk? Kies dan voor een houtkachel, pelletkachel, speksteenkachel, bio-ethanol haard of een gashaard. Heeft u een gasloze woning? Dan kan een propaan gashaard de oplossing zijn voor uw warmtevraag. 

Klik hier voor verwarmen zonder gas

Duurzame sfeer en warmte met een elektrische haard

Houtkachel

Het stoken van hout valt (velen weten dat niet) onder de categorie hernieuwbare energie. De doelstellingen die Nederland hierin wil bereiken worden voor een belangrijk deel door ondermeer “houtstook door particulieren” bepaald. Een moderne, hoog rendement houtkachel, is daarmee naast een gewenste ook een verantwoorde vorm om uw sfeer en warmte in de woning te brengen. Ook zijn er HR houtkachels te koop. Dit zijn Hoog Rendement houtkachels met een rendement dat oploopt tot meer dan 85%!

Klik hier voor HR houtkachels

Pelletkachel

De pelletkachel is een modern toestel dat voor de verbranding gebruik maakt van pellets. Deze brandstof bestaat uit geperste korrels, volledig gemaakt van plantaardig restmateriaal. Een duurzame brandstof. Zo creëert u vuur door gebruik te maken van hernieuwbare energie. 

Speksteenkachel

Warm thuiskomen, na een lange dag werken. Wie wil dat nou niet? Met een speksteenkachel is dit mogelijk. Met relatief kort stoken, kunt u lange tijd genieten van een behaaglijke warmte.  Het rendement van een speksteenkachel kan oplopen tot maar liefst 90%!

Propaan gashaard

De uitstoot van CO2 in Nederland moet lager. Een gashaard stoot CO2 uit, is kiezen voor een gashaard dan wel verstandig? Wel wanneer u uw woning met centrale verwarming verwarmt en daarbij een CV-ketel wordt gebruikt. Om de centrale vewarming te laten branden, wordt gas verbruikt. Wanneer u alle kamers in uw woning verwarmt met de centrale verwarming, is het beter om te kiezen voor lokale verwarming van een gashaard of een propaan gashaard. Deze zal in zijn totaliteit minder gas verbruiken om de woonkamer te verwarmen dan wanneer u kiest voor een verwarming van uw complete woonkamer door de centrale verwarming. Daarnaast kunt u genieten van een gezellige sfeer. 

Bio-ethanol

Naar een bio ethanol open haard heeft u geen omkijken. Het is een veilige en schone haard, die brandt op een biologische brandstof. De gassen die vrijkomen tijdens het branden, zijn volkomen veilig. En groot voordeel is dat u kunt genieten van een open vuur. Dit zorgt voor een unieke, gezellige sfeer die merkbaar is zodra de haard wordt aangestoken.

Bio-ethanol haard van Planika

Installatie en onderhoud van duurzame haarden en kachels

Wanneer u kiest voor een duurzame haard en kachel, is het verstandig dat u ook kiest voor een professionele installatie door een DE-erkend bedrijf. Harlekijn is zo'n bedrijf. Onze monteurs zijn op de hoogte van de laatste regelgeving en zorgen voor een juiste installatie. Op die manier kunt u optimaal genieten van warmte en sfeer. Ook voor het onderhoud bent u bij Harlekijn aan het juiste adres. Onze monteurs zijn CO-vrij gecertificeerd en daarmee zijn wij ook de juiste partner voor uw (propaan) gashaard onderhoud. 

Veelgestelde vragen over duurzame haarden en kachels

Zijn duurzame kachels en haarden energiezuiniger dan traditionele opties?

Wanneer u kiest voor een moderne haard of kachel van Harlekijn, weet u dat u een goede keuze maakt. Al onze haarden en kachels vallen onder de EcoDesign richtlijnen. Dit zijn regels die gaan over de uitstoot van fijnstof etc. Heeft u een oude opengestookte houthaard in uw woning en zoekt u naar een duurzamer alternatief? Kies dan voor een moderne inzethaard van bijvoorbeeld Dik Geurts. Deze inzethaarden zijn een stuk energiezuiniger dan een opengestookte haard. 

Welke soorten brandstof zijn het meest duurzaam voor haarden en kachels?

Hout en pellets vallen onder hernieuwbare energie en zijn daarmee duurzame warmtebronnen. Hernieuwbare energie wordt ook wel duurzame of groene energie genoemd. Hernieuwbare energie is afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Hierbij kunt u denken aan energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa. Een elektrische haard is het meest duurzaam, een energiezuinige warmtebron, deze heeft namelijk 0% uitstoot en brandt op elektriciteit die u eenvoudig kunt opwekken met zonnepanelen. Wilt u uw woning milieuvriendelijk verwarmen? Kies dan voor een elektrische haard. 

Kan ik mijn bestaande haard of kachel upgraden naar een duurzame optie?

Dat is heel goed mogelijk! Eerder hebben we al genoemd dat het vervangen van een opengestookte houthaard door een inzet houthaard veel duurzamer is. Wist u bijvoorbeeld dat een open haard een rendement heeft van gemiddeld zo'n 15%? Een moderne inzet houthaard heeft een rendement hoger dan 75%! Wanneer u een haard of kachel heeft die ouder is dan 10 jaar zijn vrijwel alle modellen in onze showroom een beter alternatief. Onze haarden en kachels worden steeds schoner en daarmee een betere keuze. 

Laat uw bestaande haard upgraden naar een duurzame optie

Welke veiligheidsmaatregegelen moet ik nemen bij het gebruik van haarden en kachels?

Veilig genieten van een haard of kachel is eenvoudig wanneer u zich houdt aan de juiste voorschriften. Alles begint bij het kopen van een goede kwaliteit kachel en de installatie door een DE-erkend bedrijf. Wanneer de haard of kachel geïnstalleerd is, ontvangt u ook de gebruikshandleiding van de haard. Hierin staat precies hoe u het langste kunt genieten van de warmte en sfeer van vuur. Bij een houthaard of houtkachel is het belangrijk dat u jaarlijks de schoorsteen laat vegen. Ook uw pelletkachel en gashaard hebben onderhoud nodig, ook dat doen onze servicemonteurs. 

Wat zijn de kosten van het installeren en onderhouden van duurzame haarden en kachels?

Mogelijk heeft u de grote diversiteit aan haarden en kachels op onze website wel gezien. Het noemen van kosten van installatie en onderhoud is bijna onmogelijk, omdat voor elke haard of kachel een andere prijs staat. Wel kunt u ervan uitgaan dat de installatie van een vrijstaande kachel goedkoper is dan de installatie van een inbouwhaard. Ook is de installatie van een houtkachel of pelletkachel relatief iets duurder, omdat de rookgasafvoer door de nok van het dak moet. Onze monteurs leggen een rookkanaal aan vanaf de houtkachel naar het dak. Dat kost meer materialen en werkuren dan de installatie van een gashaard waarbij de afvoer door de gevel mag of door het dak van een uitbouw. Een elektrische haard en bio-ethanol hebben helemaal geen afvoer nodig. Wilt u meer weten over de kosten van het installeren en onderhoud van een bepaalde kachel? Dan kunt u het beste informeren bij één van onze adviseurs. 

Duurzame oplossing voor warmte en sfeer

In dit blogbericht heeft u heel wat kunnen lezen over het implementeren van een slimme energiemix bij u thuis. Wilt u naast warmte ook genieten van een gezellige sfeer? Kies dan voor een haard of kachel van Harlekijn haarden en kachels. In onze 1.500m² showroom in Beneden-Leeuwen vindt u een zeer uitgebreid assortiment houtkachels, pelletkachels, gashaarden, propaan gashaarden, elektrische haarden en bio-ethanol haarden. Welke variant past het beste bij uw woning en stookgedrag? Maak uw wensen kenbaar en wij vertellen u meer over de mogelijkheden bij u thuis. Een duurzame warmte en sfeer van een hard of kachel is een waardevolle toevoeging van uw huis. Meer weten? Wij begroeten u graag in onze uitgebreide en veelzijdige showroom! 

Bekijk hier onze haarden en kachels Klik hier voor de showroompagina