Een houtkachel in de veranda of vrij in de tuin. Het ziet er gezellig uit en zorgt voor net dat beetje warmte dat nodig is om het buiten langer aangenaam te houden. Maar een houtkachel in de tuin gebruiken, mag dat?

Houtkachel in de tuin gebruiken, mag dat?

Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer het gaat over een houtkachel in de tuin. Sommige hebben een vuurkorf, anderen een open houtkachel met klein pijpje erop en er zijn ook mensen die een houtkachel in de veranda hebben. Zijn er regels voor een houtkachel in de tuin? Jazeker! Ook wanneer u buiten wilt genieten van een sfeervol vuur, moet u zich aan regels houden. De meeste mensen weten dit echter niet. Houtkachel tuin overlast kan dan ontstaan. Rook blijft tussen de huizen hangen en de buren “genieten” minstens zo hard mee.

Houtkachel in de tuin onder voorwaarden

Houtkachel in de tuin mag dat? Dat mag wel als u zich houdt aan de regels voor houtkachel in de tuin. Wanneer u kiest voor een houtkachel onder de veranda dan moet de kachel voldoen aan de regels van het Bouwbesluit. Zo moet de uitmondig van de afvoer op minimaal 1 meter van de buren liggen. Ook moet de pijp van de kachel hoog genoeg zijn. Het is belangrijk om tenminste 3,5 meter aan te houden. Dit zorgt ervoor dat het rookkanaal voldoende trekt zodat er een beter vuur ontstaat.

Houtkachel in de tuin gebruiken, mag dat?

Regels voor houtkachel in de tuin

Een houtkachel vrij in de tuin mag gewoon. Toch adviseren wij dit niet. Wanneer u kiest voor een vrije houtkachel in de tuin, is de kans groot dat er overlast ontstaat. Ook vervliegt de warmte snel en is de warmte die ontstaat minimaal. Alleen wanneer u dichtbij de houtkachel of vuurkorf staat, zult u de warmte echt voelen. Ook is het heel belangrijk dat u oplet wat u stookt. Bewerkt hout, nat hout of afval is niet toegestaan en zal zorgen voor extreme rookontwikkeling. Let erop dat u dus ook buiten goed hout stookt via de Zwitserse Methode.

Lees meer over de Zwitserse Methode

Welke kachel kan het beste buiten?

Wat is de juiste oplossing wanneer u buiten een kachel wilt? Zoals eerder gezegd is Harlekijn geen voorstander van een houtkachel in de tuin. Wilt u warmte en sfeer in de tuin, bijvoorbeeld onder de veranda? Dan kunt u beter kiezen voor een gaskachel met ruit. Deze kunt u laten aansluiten op aardgas, maar ook kunt u kiezen voor propaangas (flessengas). Een propaangaskachel is vaak makkelijker te realiseren. De warmte van een gaskachel met ruit blijft langer en sterker rondom de kachel hangen zodat u langer kunt genieten. Het vuur in de gashaard is beter te regelen en er is geen sprake van overlast of stank. Is een houtkachel buiten zo anders dan een houtkachel binnen? Ja, dat komt door de installatie. Of misschien beter gezegd; het gebrek aan installatie. Bij een houtkachel binnen wordt de pijp boven de nok van de woning gevoerd. Zo ontstaat geen overlast en worden de vrijgekomen gassen meteen door de wind meegevoerd. De pijp van een gaskachel hoeft niet door de nok worden gevoerd, maar kan ook lager. Vandaar dat wij buiten een gashaard of gaskachel adviseren in plaats van een houtkachel.

Klik hier voor onze gashaarden

Dru Trio gaskachel buiten

Tuinhaarden in de showroom

In onze showroom vindt u een aantal haarden en kachels die ook buiten geplaatst kunnen worden. Element4 heeft zelfs een serie outdoor gashaarden geproduceerd speciaal om buiten van te genieten. Wilt u weten wat de beste oplossing is voor uw persoonlijke situatie? Wilt u meer weten over regels houtkachel in de tuin? Wij zetten graag de mogelijkheden voor u op een rijtje en laten u zien wat de mogelijkheden zijn.

Bekijk hier onze tuinhaarden Klik hier voor de showroompagina

Element4 heeft een hele serie gashaarden voor buiten