Is een open haard verboden? Om die vraag te beantwoorden moet eerst duidelijk zijn wat een open haard is. Een open haard is een haard zonder ruit, dus een open gestookt vuur. Tientallen jaren geleden was dit de standaard, tegenwoordig kom je open haarden (gelukkig) veel minder tegen.

Wat is het verschil tussen een open haard en een houtkachel?

Wanneer we kijken naar houtgestookte toestellen, kunnen we eigenlijk drie soorten onderscheiden.

  • Open haard – Een opengestookte haard zonder ruit
  • Houtkachel – Een vrijstaand toestel met ruit waarin hout wordt gestookt
  • Houthaard – Een inbouwhaard of inzethaard met ruit voor een houtvuur. Bij een inzethaard is in de meeste gevallen minder breekwerk nodig. Een inzethaard wordt vaak gebruikt bij renovatie.

In de volksmond worden alle haarden en kachels vaak nog onder “open haard” geschaard, maar wanneer we kijken vanuit onze branche, klopt dit dus eigenlijk niet. Op de foto hieronder ziet u het verschil goed. De linkerfoto betreft de oude situatie met de open haard en rechts is een houthaard (inzethaard) geplaatst op de plek waar eerst de open haard zat. 

Lees hier meer over open haard renovatie

Is een open haard verboden?

Is een open haard verboden?

Nu we de verschillen tussen de diverse modellen duidelijk hebben, kunnen we ingaan op de vraag: Is een open haard verboden? Het antwoord is nee. Toch vindt u bij Harlekijn geen open haard voor het stoken van hout. Onze enige modellen zonder ruit zijn bio-ethanol haarden. Deze geven weer een heel ander vlambeeld dan een houtgestookt toestel. Waarom dan een verbod op open haard bij Harlekijn? Omdat wij het niet verantwoord en veilig vinden om een open haard te stoken. Wist u bijvoorbeeld dat het rendement van een open haard maar 10 tot 15% is? De moderne houthaarden en houtkachels hebben een rendement dat begint bij zo’n 75%. Dat is een wereld van verschil! Niet alleen beter voor uw gezondheid vanwege minimale uitstoot van schadelijke stoffen, maar ook voor uw portemonnee. U verbruikt namelijk veel minder hout wanneer u stookt in een moderne houthaard.

Krijg je subsidie als je een open haard verwijderd?

In verschillende gemeentes wordt overwogen of een subsidie kan worden aangevraagd wanneer mensen ervoor kiezen om een open haard te verwijderen. In Utrecht loopt op dit moment een pilot waarbij inwoners een subsidie krijgen bij het verwijderen van een open haard. Wilt u een open haard verwijderen en deze vervangen door een modern toestel? Dan bent u bij Harlekijn aan het juiste adres! Wij laten u graag de mogelijkheden zien van open haard renovatie.

Van open haard naar houtkachel

Wanneer u ervoor kiest om uw open haard te vervangen door een moderne houtkachel of houthaard, zit u goed bij Harlekijn. Wij hebben veel ervaring met renovatieprojecten en vertellen u graag meer over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie. In ons uitgebreide assortiment vindt u verschillende haarden die perfect zijn bij renovatie. In de meeste gevallen is een inzethaard de perfecte keuze bij renovatie. Met name de inzethaarden van Dik Geurts zijn populair. De Dik Geurts Instyle 700 staat zelfs bij ons op de eerste plaats wanneer het gaat om meest verkochte houthaarden. De Dik Geurts Instyle is er in verschillende maatvoeringen. Ook kunt u kiezen voor een Barbas Unilux, zoals de Barbas Unilux 67 of de Barbas Unilux 55.  

Klik hier voor inzet houthaarden

Van open haard naar houtkachel

Zwitsers stoken in een moderne haard

Wanneer u kiest voor een moderne houthaard van Harlekijn, krijgt u ook nog eens een stooktraining cadeau. Tijdens deze avond leert u hoe u een goed houtvuur stookt. 

Klik hier voor stoken via de Zwitserse Methode

Open haard renovatie bij Harlekijn

Heeft u een open haard en wilt u van open haard naar houtkachel? Kies voor een moderne inzethaard of inbouwhaard van Harlekijn. In vergelijking met een open haard stoot een moderne haard veel minder schadelijke stoffen uit en daarnaast is het rendement van een open haard minimaal. Maak een betere keuze en kies voor een houthaard van Harlekijn. Neem foto’s mee van de huidige situatie en leg deze voor aan één van onze adviseurs. Zij staan voor u klaar om u te helpen en de juiste keuze te vinden passend bij uw woning en stookgedrag. Maak een afspraak door te bellen met 0487 – 594860. Wij helpen u graag.

Bekijk hier onze houthaarden Klik hier voor de showroompagina