Wanneer u verhuist naar een bestaande woning, kan het heel goed zijn dat deze woning een haard of kachel heeft. Is de kachel naar uw smaak? Dan heeft u geluk gehad, een lokale gashaard kan namelijk bij slim gebruik een besparing opleveren op de gasrekening! Wilt u liever de oude gaskachel vervangen door een houtkachel? Dan denken wij graag met u mee!

Iedereen is anders. Dat is heel duidelijk te zien aan de inrichting van een woning. De één volgt de laatste trends en kiest bijvoorbeeld voor een visgraatvloer en stalen deuren. De ander heeft een meer klassieke smaak en kiest voor een houten vloer, een vloerkleed met warme tinten en paneeldeuren.

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Harlekijn? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Kun je een gaskachel vervangen door een houtkachel? 

Ook wat betreft haarden en kachels is er ontzettend veel keuze. Wilt u de gashaard vervangen door een houtkachel? Bijvoorbeeld omdat u gasloos wilt wonen of omdat u voordelig aan goed stookhout kunt komen? Het is goed om te weten dat een houtkachel niet zomaar kan worden aangesloten op het rookkanaal van een gaskachel. Kiest u voor vervanging van een gashaard? Dan moet rekening worden gehouden met de gasleiding, de kachelpijp en eventueel de schouw. Het beste is om de gasleiding af te doppen. Verder is een nieuw rookkanaal nodig speciaal voor uw nieuwe houtkachel. Onze monteurs werken uiterst nauwkeurig, netjes en volgens de laatste regels. Zo weet u dat u veilig kunt gaan genieten van de nieuwe houtkachel.

Bekijk onze houtkachels

Van houtkachel naar gaskachel

Kan elke gaskachel worden omgebouwd naar een houtkachel?

In principe kan iedere gaskachel vervangen worden met een houtkachel. Wel is het belangrijk dat het rookkanaal wordt aangepast. Een rookkanaal voor een houtkachel moet namelijk aan andere eisen voldoen dan een rookkanaal voor een gaskachel. Zo mag de afvoer van een gaskachel in de meeste gevallen door de gevel. De afvoer van een houtkachel moet echter door de nok van de woning. Dit betekent dat er wel een aantal aanpassingen moeten worden gedaan wanneer de gaskachel vervangen wordt door een houtkachel. 

Is het rookkanaal van de gaskachel geschikt voor een houtkachel?

Nee. Het rookkanaal van een gaskachel is niet geschikt voor een houtkachel. Wilt u de gaskachel laten vervangen door een houtkachel? Dan zal er een nieuw rookkanaal moeten worden aangelegd. Voor onze monteurs is het dagelijks werk om een rookkanaal voor een houtkachel aan te leggen. Zij weten precies waar het rookkanaal aan moet voldoen en zullen dit zorgvuldig en netjes realiseren. Zo weet u zeker dat u op een veilige manier kunt genieten van de warmte en sfeer van het vuur in uw houtkachel. 

Lees hier meer over de afvoer en het rookkanaal

Rookkanaal van een houtkachel.

Veiligheidsmaatregelen en voorbereidingen

Wanneer u uw gaskachel wil laten vervangen door een houtkachel, zijn de nodige voorbereidingen en veiligheidsmaatregelen vereist. Zorg voor een veilige ontkoppeling van de gaskachel en een juiste aansluiting van de houtkachel. Dit kunt u het beste laten doen door een professionele partij zoals Harlekijn. Wij hebben gecertificeerde monteurs in dienst die precies weten aan welke eisen de installatie moet voldoen. Zorg voro een goede ventilatie van de ruimte waar u de houtkachel plaatst. Let er verder op dat brandbare materialen niet te dicht bij de haard of kachel staan. Kiest u voor een vrijstaande houtkachel of een inbouw houthaard? Als u voorkeur heeft voor een inbouw houthaard, houd dan ook rekening met de ombouw van de haard. Groot verschil tussen een gaskachel en een houtkachel, is dat het rookkanaal van een houtkachel tenminste 1 keer per jaar geveegd moet worden door een professionele schoorsteenveger. Ook is onderhoud nodig, maar dat is ook zo bij een gaskachel.

Het belang van professioneel advies inwinnen

Wilt u een gaskachel vervangen door een houtkachel? Dan is het belangrijk om professioneel advies in te winnen! Een partij met kennis van zaken kan u vertellen waar u op moet letten en waar u rekening mee moet houden wanneer u de gashaard laat vervangen door een houtkachel. Maak een afspraak met één van onze adviseurs en laat u informeren. Wij gaan graag het gesprek met u aan en samen met u op zoek naar de houtkachel van uw dromen. Onze monteurs zullen deze veilig en verantwoord bij u thuis installeren, zo weet u zeker dat u jarenlang kunt genieten van uw houtkachel!  

Maak een afspraak met één van onze adviseurs 

Gaskachel vervangen door vrijstaande houtkachel?

Het ombouwproces

Gaskachel ombouwen naar houtkachel? Wij geven u graag advies op maat. Maak een afspraak door te bellen met 0487 - 594 860. Voordat u de afspraak heeft, kunt u vast op onze website inspiratie opdoen. Het is handig om foto's en/of tekeningen mee te nemen van de huidige situatie. Zo kan onze adviseur u beter informeren over de mogelijkheden. En bent u eruit? Dan wordt een 3D tekening gemaakt zodat u alvast een beter beeld krijgt hoe het geheel eruit komt te zien. 

De gaskachel demonteren

De eerste stap die moet worden genomen bij het vervangen van een haard, is het demonteren van de oude haard. Het is belangrijk dat dit veilig gebeurt. Onze monteurs weten precies hoe ze dat doen. Zo moet bijvoorbeeld de gastovoer afgesloten worden en de stroom uitgeschakeld (wanneer de gaskachel elektriciteit nodig heeft voor de ontsteking of andere functies). Natuurlijk is het belangrijk dat de kachel volledig is afgekoeld. De gasleidingen moeten worden losgekoppeld en ook de eventuele elektrische aansluiting. Pas dan kan de gaskachel verwijderd worden. Er is nog wel een groot verschil tussen een vrijstaande gaskachel en een inbouw gashaard. In de meeste gevallen is de vrijstaande kachel eenvoudiger te verwijderen dan de inbouwhaard. 

Aanpassingen aan de schoorsteen en ventilatie

Een houtkachel kan niet worden aangesloten op het bestaande rookkanaal van een gashaard. Er zal een nieuw rookkanaal moeten worden aangelegd. Natuurlijk kan dit wel op dezelfde locatie als de afvoer van de oude gaskachel. Wel is het belangrijk dat de afvoer van een houtkachel door de nok van de woning wordt gevoegd. Bij een gaskachel is het in de meeste gevallen voldoende om de afvoer door de gevel te voeren. Heeft u een ventilatiesysteem in uw woning? Onze adviseur houdt hier rekening mee de realisatie van de nieuwe plannen. 

Installatie van de houtkachel

Wanneer de gaskachel veilig verwijderd is, kan de houtkachel geïnstalleerd worden. Onze monteurs zorgen voor een goede aansluiting en natuurlijk het juiste rookkanaal. Een veilige installatie die voldoet aan de eisen die nu gelden. Zo kunt u na installatie optimaal genieten van uw houtkachel.

De afwerking

Een vrijstaande houtkachel behoeft eigenlijk geen afwerking meer. Wanneer u kiest voor een inbouwhaard of inzethaard, dan zal de ombouw sausklaar worden opgeleverd. Het afvalmateriaal wordt netjes opgeruimd en meegenomen door onze monteurs, zodat u daarvan geen troep in huis houdt. 

Onze monteurs zorgen voor een juiste installatie.

Zijn er subsidies beschikbaar voor deze ombouw?

Laat u uw gashaard vervangen door een houtkachel en vraagt u zich af of er subsidies hiervoor zijn? Het antwoord is nee. Het is zo dat Nederland van het gas af wil, maar of dat echt zal lukken, is maar de vraag. Nieuwbouwwoningen worden niet aangesloten aan de aardgasleiding, maar ook in nieuwbouwwoningen kan worden genoten van een gashaard. Vrijwel iedere gashaard is namelijk ook leverbaar op propaan. Wilt u meer weten over de gaskachel vervangen door een houtkachel of van een houtkachel naar gaskachel? Maak een afspraak met één van onze adviseurs en laat u informeren! Wij helpen u graag. 

Bekijk ons assortiment houtkachels Klik hier voor de showroompagina