Wanneer u geniet van de warmte en sfeer van een haard of kachel, is het natuurlijk belangrijk dat u dit veilig kunt doen. Is een gaskachel veilig? Zeker! Wel is het belangrijk om de gaskachel te laten installeren door een DE-erkend bedrijf, te stoken volgens de gebruiksaanwijzing en de kachel goed te onderhouden.

Kun je een gaskachel binnen gebruiken?

Ja. De gashaarden en gaskachels die u vindt bij Harlekijn, kunt u gewoon binnen gebruiken. De haarden en kachels in ons assortiment zijn allemaal van goede kwaliteit en voldoen aan strenge eisen. Onze monteurs zorgen voor een juiste installatie. Hierdoor weet u dat u veilig kunt genieten van uw gaskachel binnen. 

Klik hier voor onze gashaarden

Is een gaskachel voor binnen gevaarlijk? 

Nee. Wanneer u de gaskachel gebruikt waar deze voor bedoeld is, kunt u met een gerust hart genieten van warmte en sfeer. Genieten kan pas wanneer u zich veilig voelt. Wanneer u kiest voor een DE-erkend bedrijf, zoals Harlekijn haarden en kachels, weet u zeker dat de kachel op de juiste manier wordt geïnstalleerd. Onze monteurs zijn op de hoogte van de laatste regelgeving en kennen de gaskachels in ons assortiment. Zij weten hoe zij de kachel moeten installeren, zodat uw gaskachel veilig is.

Hoe veilig is een gaskachel?

Om deze vraag correct te kunnen beantwoorden, zijn er verschillende factoren waar op gelet moet worden, namelijk het type haard of kachel, de installatie, het onderhoud en het gebruik. Wanneer u een gashaard of gaskachel koopt bij Harlekijn bent u verzekerd van een goede haard of kachel en een juiste installatie. Voor onderhoud kunt u ook terecht bij Harlekijn. Onze onderhoudsmonteurs zijn namelijk CO-vrij gecertificeerd. Het gebruik daar bent u zelf verantwoordelijk voor. Bij de haard of kachel krijgt u een gebruiksaanwijzing waarin precies beschreven staat hoe uw toestel werkt en wat nodig is om veilig de haard te laten branden. 

Is een gaskachel veilig? Jazeker!

Is een gaskachel slecht voor je gezondheid? 

Bij een juiste installatie en goede ventilatie is een gaskachel niet slecht voor uw gezondheid. Wel is het belangrijk om een CO melder in de kamer te hangen waar de gashaard staat. Koolmonoxide is een kleurloos en geurloos gas dat bij inademing ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het is dan ook belangrijk om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Zorg voor voldoende ventilatie
  • Installeer een koolmonoxidemelder in de kamer
  • Laat de gaskachel jaarlijks controleren en onderouden door een professional

Waar moet je opletten bij een gaskachel? 

Wanneer u een gashaard of gaskachel in uw woning wilt, is het belangrijk dat deze past bij uw warmtevraag. Heeft u een grote ruimte om te verwarmen? Is uw woning goed geïsoleerd of juist wat minder? Dit zijn allemaal factoren waarmee u rekening moet houden bij de aankoop van een haard of kachel. Natuurlijk kan onze adviseur u precies vertellen wat voor gashaard het meest geschikt is voor uw warmtevraag. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u een haard of kachel kiest die u mooi vindt. Is dat een stoere gietijzeren gaskachel? Of heeft u liever een inbouw gashaard die strak wordt ingebouwd? Er is heel veel mogelijk! Bezoek onze showroom en laat u verrassen door ons uitgebreide en veelzijdige assortiment gashaarden en gaskachels. 

Maak een afspraak voor showroombezoek

Hoe veilig is een gaskachel?

Een gashaard in een gasloze woning. Kan dat? 

Met een gashaard kunt u eenvoudig, met 1 druk op de knop, de kachel ontsteken. De warmte verspreidt zich door de ruimte en u kunt heerlijk wegdromen bij het echte vuur. Maar wat als u een gasloze woning heeft? Is het dan mogelijk om te kiezen voor een gashaard? Ja! Bij de meeste moderne gashaarden kunt u kiezen of u wilt stoken met gebruik van aardgas of propaangas (flessen gas). Ook wanneer u kiest voor propaangas, is uw gaskachel veilig. Met aandacht en zorg wordt uw kachel geïnstalleerd door onze kundige monteurs. Ook wanneer u zojuist een gasloze nieuwbouwwoning heeft gekocht, kunt u dus nog steeds kiezen voor het plaatsen van een propaan gashaard. 

Lees meer over een gashaard in een gasloze woning

Wat gebeurt er als de waakvlam uitgaat?

Het is verstandig om de waakvlam van de gashaard te laten branden. Op die manier blijft de gasleiding schoon omdat er continu een kleine hoeveelheid gas doorheen gaat. 

Wat is er aan de hand als de waakvlam uitgaat?

  • Thermokoppel kapot
  • Lucht in de leiding

Het kan zijn dat de thermokoppel kapot is. De thermokoppel is een beveiliging die ervoor zorgt dat er geen gas in de verbrandingskamer komt als de kachel uit staat. Wanneer de gashaard brandt, verwarmen de vlammen het uiteinde van de thermokoppel. Door deze warmte ontstaat er een klein elektronisch schokje, waardoor de gasklep open blijft staan als de haard brandt. Is de thermokoppel defect? Dan ontstaat er geen elektrisch schokje en sluit de gasklep zich zodat de waakvlam uitgaat. De servicemonteur kan de thermokoppel vervangen.

Het kan ook zijn dat er lucht in de leiding zit. Dit probleem oplossen kan alleen door de haard vaak opnieuw aan te steken. In sommige gevallen wel tot 30 keer. Ook is het mogelijk om de brander schoon te maken om eventueel opgehoopt vuil weg te halen bij de brander vandaan.

Voor een veilige gaskachel is onderhoud nodig.

Hoe vaak moet u een gaskachel schoonmaken?

Om de veiligheid van de gaskachel te garanderen, is onderhoud nodig. Het exterieur van de gaskachel kunt u eenvoudig schoonmaken met een stofdoek. Ook is het verstandig om de ruit en het interieur van de gaskachel met enige regelmaat te reinigen. U kunt zelf het beste bepalen wanneer dit nodig is. Wat kunt u zelf doen?

  • Ruit reinigen bij iedere zichtbare vervuiling
  • Stof uit convectieroosters zuigen
  • Batterijen in de handzender en ontvanger ieder jaar vervangen. Wanneer de ontvanger door middel van een adapter op het netstroom is aangesloten, is dit niet nodig.

De ruit reinigt u met de ruitenreiniger die u ontvangt bij aankoop van een gashaard of gaskachel. Breng het middel rechtstreeks aan op het oppervlak of op een vochtige doek. Het middel inwrijven, zodat het vuil los komt van het oppervlak. Vervolgens neemt u het af met een vochtige doek. Maak als laatste de ruit droog met een droge doek of zacht papier.

Een gashaard dient jaarlijks gecontroleerd en gereinigd te worden door een erkende installateur. Dit om storing tijdens gebruik of ongewenste situaties te voorkomen. Om maximaal gebruikersplezier te kunnen garanderen, adviseren wij een jaarlijkse onderhoudsbeurt en veiligheidscontrole uit te laten voeren door een DE erkend bedrijf.

Lees meer over onderhoud gashaard

Ruit reinigen gaskachel.

Meer weten over de veiligheid van een gaskachel?

Wilt u graag een gaskachel, maar twijfelt u nog? Maak een afspraak via 0342 - 405 353. Onze adviseurs vertellen u graag over de mogelijkheden en natuurlijk de veiligheid van een gaskachel. U bent van harte welkom!

Bekijk hier onze gashaarden Klik hier voor de showroompagina