Harlekijn heeft een uitgebreid assortiment haarden en kachels. Ieder model heeft zijn unieke eigenschappen en iedere brandstof zijn gebruiksaanwijzing. Wist u bijvoorbeeld dat een muurdoorvoer bij een pelletkachel verboden is?

Waar moet de afvoer van een pelletkachel zijn?

Een pelletkachel brandt op pellets. Dat zijn kleine korrels en daarmee een vaste brandstof. In de Europese regelgeving is weergegeven dat bij alle toestellen die op een vaste brandstof werken, de rookgasafvoer door de nok van de woning moet. Dat is dus bij een houtkachel, maar ook bij een pelletkachel. De installatie van een haard of kachel is uitermate belangrijk voor de werking van het toestel. Toch wordt er met een pelletkachel veel vaker gesjoemeld. Er zijn verschillende aanbieders die kiezen voor een geveldoorvoer bij pelletkachel.

Klik hier voor verschillende afvoeren

Geen geveldoorvoer bij pelletkachel.

Kan een pelletkachel door de muur?

Zoals eerder al is aangegeven; een muurdoorvoer bij de pelletkachel mag niet. De regels zijn heel duidelijk. Toch kan het heel goed zijn dat u voorbeelden weet van pelletkachel die verkeerd zijn aangesloten. Waarom wordt het dan wel gedaan? In de meeste gevallen is dat om de kosten te drukken. Toch willen we benadrukken dat het echt gevaarlijk is wanneer wordt gekozen voor geveldoorvoer bij de pelletkachel. De subsidie die enkele jaren geleden verkregen kon worden bij aanschaf van een pelletkachel, is in 2020 gestopt. Wilt u meer lezen over de subsidie en waarom deze gestopt is? Klik dan op de button. 

Geen subsidie pelletkachel

Waarom is een muurdoorvoer pelletkachel niet goed?

Om duidelijk te hebben waarom een muurdoorvoer pelletkachel verboden is, hebben we hier verschillende redenen op een rijtje gezet:

  • Er ontstaat geen natuurlijke trek en daardoor brandt het vuur minder goed.
  • Een gevaarlijke concentratie aan rook kan de kamer in komen door onderdruk.
  • Minder veilig.
  • De kachel maakt meer geluid.
  • Grotere kans op brand.
  • De ventilator stopt bij een stroomstoring en daardoor kunnen rookgassen de kamer in slaan.
  • Is er een verzekeringskwestie met brandschade? Dan wordt een verkeerde installatie zeker negatief meegenomen in deze situatie.
  • Pelletkachel berekend verkeerde waarden bij het voorprogrammeren. De programma’s zijn namelijk ingesteld voor doorvoering door de nok.
  • Door onjuist gebruik slijten onderdelen van de pelletkachel sneller.

Muurdoorvoer pelletkachel? Dat is verboden.

Hoe ver moet een pelletkachel van de muur staan?

Wanneer u een pelletkachel laat plaatsen, moet deze tenminste 20 centimeter van de muur staan. Bent u geïnteresseerd in een pelletkachel in uw woning? Ga het gesprek aan met één van onze adviseurs. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden van een pelletkachel in uw woning. Wij houden ons aan de regels en zorgen voor een juiste en veilige installatie. Dus geen geveldoorvoer bij de pelletkachel, maar door de nok van de woning. Op die manier kunt u met een gerust hart genieten van een heerlijke warmte en sfeervol vuur.

Meer informatie over pelletkachels

Bezoek onze showroom voor pelletkachel inspiratie

Wilt u meer weten over onze collectie pelletkachel? U bent van harte welkom in onze 1.500m² showroom waar diverse pelletkachels (brandend) zijn opgesteld. Ontdek zelf het unieke vuur en voel de heerlijke warmte. U bent van harte welkom! 

Bekijk hier onze pelletkachels Klik hier voor de showroompagina